Bistånds och -utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.
Bild: Stina Gullander/Regeringskansliet
Bistånds och -utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Sida får i uppdrag att förbättra sin redovisning

SIDA2024-10-04

Regeringen har gett biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att förbättra sin redovisning av biståndet. ”Man måste kunna lita på att resultaten som Sida redovisar är korrekta”, kommenterar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa, M, uppdraget.

Regeringen ger i sitt uppdrag Sida två månader på sig att utveckla en mer tillförlitlig, rättvisande och representativ resultatredovisning av biståndet. Senast 4 december i år ska myndigheten redovisa en analys av nuläget, en redovisning och bedömning av vidtagna och planerade åtgärder samt en tidplan för genomförande.

”Det har nyligen upptäckts vissa felaktigheter i Sidas redovisning av kvantitativa resultat och regeringen tar detta på största allvar. Man måste kunna lita på att resultaten som Sida redovisar är korrekta. Det är därför viktigt att regeringen i dag har beslutat om att stärka upp arbetet med resultatredovisning ytterligare genom att uppdra åt Sida att ta fram en åtgärdsplan för att hantera de brister som framkommit”, understryker den ansvarige ministern Benjamin Dousa i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen ska all verksamhet som finansieras av biståndsmedel genomsyras av tydliga krav på resultat, effektivitet, långsiktighet och transparens. En korrekt redovisning av biståndets resultat är viktig för att förstå hur biståndet bidrar till att uppnå målen, för lärande om vad som fungerar och inte, samt för ansvarsutkrävande, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA