Sida får i uppdrag att bli öppnare om biståndet

SIDA2024-10-11

Regeringen har gett biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att öka transparensen inom biståndet. Syftet är att det ska bli lättare att följa hur biståndsmedel används.

I regeringens uppdrag till Sida ingår att myndigheten ska utveckla den digitala informationsplattformen Openaid för att göra den mer användarvänlig och sökbar. Sidas databas för stöd till det civila samhället ska integreras i Openaid eller motsvarande, för att skapa en heltäckande bild av vad biståndet går till. Myndigheten ska också göra en översyn av hur transparensen kring ansökningar av biståndsmedel kan öka för civilsamhällsorganisationer.

”Att öka transparensen i biståndet är av högsta prioritet för regeringen. Alla medborgare ska ha tillgång till lättöverskådlig information om svensk biståndsverksamhet, och känna sig trygga i att deras skattemedel går till biståndsinsatser som gör skillnad. Genom det uppdrag som regeringen beslutat om förväntar vi oss konkreta förbättringar av informationstjänsten Openaid och en skyndsam ökning av transparensen i Sidas biståndsverksamhet”, kommenterar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa, M, regeringens beslut i ett pressmeddelande.

Sida ska dessutom redogöra för hur myndigheten ytterligare kan stärka sitt arbete med att förebygga och följa upp korruptionsfall och jävssituationer. Myndigheten ska enligt regeringens uppdrag se till att relevant data och dokument rapporteras till IATI, International Aid Transparancy Initiative, och verka för att biståndsmottagare i alla led ska publicera information enligt internationell IATI-standard.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast 31 december i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA