Sextrakasserier flyttade hem under pandemin

DISTANSARBETE2021-10-14

Sextrakasserierna flyttade till hemmet när fler distansarbetade under pandemin, visar en undersökning som Arbetsvärlden låtit Kantar Sifo genomföra bland 1 000 tjänstemän. Mer än hälften av de svarande som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier har drabbats i ett digitalt sammanhang.

Under pandemin blev sex procent av tjänstemännen utsatta för sexuella trakasserier på jobbet. Mer än hälften av dem inträffade på något digitalt forum. Det framgår av en undersökning med 1 000 personer yrkesverksamma inom tjänstemannayrken som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Arbetsvärlden.

Två av tre bland de intervjuade uppger att problemen med sexuella trakasserier varken ökat eller minskat under pandemin, trots att nästan alla i högre grad än tidigare jobbat hemifrån under perioden. Totalt har drygt varannan av de tillfrågade jobbat huvudsakligen eller mer ändå hemifrån under pandemin.

Siffrorna tyder på att de sexuella trakasserierna under pandemin har följt med tjänstemännen in i deras hem, skriver Arbetsvärlden. Av dem som blivit utsatta svarar 46 procent att de sexuella trakasserierna ägt rum i ett digitalt sammanhang, och ytterligare 10 procent uppger att de har blivit utsatta både digitalt och fysiskt.

Av de kvinnor som uppgett sig ha blivit utsatta svarar nästan varannan att de blivit utsatta av en kollega. Bland de utsatta männen svarar var tredje samma sak. De vanligaste förövarna i övrigt är ”kund eller extern part” (16 procent) eller den utsattes chef (12 procent).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA