"Seko vill splittra"

NYHET2005-02-23

– Att splittra upp de anställda på fler förbund är inte att värna om deras bästa. Det säger Siv Norlin, ST, om Sekos initiativ att försöka värva medlemmar på Försäkringskassan.

Den nya myndigheten Försäkringskassan bildades vid årsskiftet. Fackförbundet Seko, som hittills saknat både klubbar och förhandlingsrätt inom myndigheten, är i färd med att bygga upp en organisation för att organisera medlemmar där. En grupp på tre personer arbetar detta.

I Sekos informationsblad ”Fackligt perspektiv” förklarar ombudsman Bengt-Erik Frisk att ”vi välkomnar alla anställda på Försäkringskassan som medlemmar”, att arbetet med att teckna nya avtal ska börja i vår och att ”det är ett enormt jobb som måste göras innan vi har kontroll över situationen”.

Hittills är det ST som har kontrollen. Ungefär 70 procent av Försäkringskassans 16 000 anställda är ST-medlemmar och ST är en av avtalsparterna. Inom den del av myndigheten som tidigare var Riksförsäkringsverket har Seko kanske ett 20-tal medlemmar.

Siv Norlin

, ordförande för ST inom Försäkringskassan, ser inte Sekos initiativ som ett hot men kommenterar det så här:

– Jag tycker att facklig politik ska gå ut på att organisera medlemmar så att man bäst värnar de anställda . Det här är inte att förbättra för de anställda utan verkar mer ha ett organisatoriskt internt syfte. Min grunduppfattning är att ett enda fack är det som gagnar medlemmarna bäst. Då får man ett starkare fack som kan driva sina krav bättre.

Hon beklagar att Seko på detta sätt försöker splittra upp de anställda mer än vad som är fallet idag. ST organiserar runt 70 procent av de anställda inom Försäkringskassan.

Fakta

Tidigare organiserade Försäkringsanställdas Förbund (FF) de anställda på försäkringskassorna och var avtalstecknande part. FF ingick då i LO men lämnade detta och gick samman med ST 2003. Från i år förstatligades försäkringskassorna och bildade tillsammans med för detta Riksförsäkringsverket den nya Försäkringskassan. ST organiserar 70 procent av de anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA