Sänkt skatt gav sämre löneutveckling

EKONOMI2013-06-03

Upprepade jobbskatteavdrag och sänkt a-kassa har hållit tillbaka löneutvecklingen. Det framgår av en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

IFAUs rapport bygger på en studie av vad som hände med lönerna när inkomstskillnaden mellan sysselsatta och arbetslösa ökade under åren 2007-2009. Under perioden blev det på grund av jobbskatteavdragen mer lönsamt att arbeta och mindre lönsamt att vara arbetslös, genom att inkomsttak och ersättningsgrad i arbetslöshetsförsäkringen sänktes.

Enligt rapporten har löneökningen blivit mindre ju mer man tjänar på att arbeta jämfört med att vara arbetslös.

”Det är vad vi förväntat oss utifrån ekonomisk teori. Jobbskatteavdraget gör att löntagarna får mer pengar i plånboken även utan löneökningar och den minskade a-kassan leder till att arbetslöshet är mer kostsam för den enskilde individen. Båda faktorerna bör göra löntagarna mer benägna att acceptera lägre löner än vad som annars skulle ha varit fallet”, säger en av rapportens författare, Lars Calmfors, i ett pressmeddelande.

Enligt studien innebär en procents minskning av arbetslöshetsersättningen, eller en procents ökning av den andel av lönen som en löntagare behåller efter skatt, att lönerna sjunker med 0,1–0,2 procent.

”Vår rapport tyder på att lönerna påverkades av reformerna och att effekten är i paritet med vad tidigare forskning funnit när man studerat liknande reformer utomlands, fortsätter Lars Calmfors. Det är en viktig slutsats eftersom teoretisk forskning pekar på att en återhållsam lönebildning bidrar till ökad sysselsättning”, säger Lars Calmfors.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA