Samverkan för mer öppna data

DIGITALISERING2020-04-23

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, satsar nu tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Internetstiftelsen på att få fler inom offentlig sektor att använda och tillgängliggöra öppna data.

I en rankning från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD placerade sig Sverige på plats 32 bland 33 jämförbara länder när det gällde öppna data. Det nya samarbetet mellan Digg, SKR och Internetstiftelsen siktar på att lyfta Sverige, med avstamp i att riksdagen beslutat att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

”Digitalisering är en lagsport och vi är mycket glada över att kunna inleda samarbeten som dessa där flera stora aktörer deltar. Tillsammans kan vi nå ut bredare och föra dialoger kring värdet av öppna data”, kommenterar Diggs generaldirektör Anna Eriksson i ett pressmeddelande.

Data är enligt pressmeddelandet en strategisk resurs för näringslivets, samhällets och den offentliga förvaltningens utveckling. Öppet publicerad offentliga data beräknas enligt en nyligen publicerad EU-rapport leda till en miljon nya jobb, rädda 200 000 liv och spara 25 miljoner timmar i väntetider i publika transporter. Marknaden värderas till upp till 335 miljarder euro år 2025.

Projektet syftar till att inspirera myndigheter, regioner och kommuner att börja arbeta med öppna data som en del i det dagliga arbetet. Ambitionen är att så mycket data som möjligt ska vara öppet att nyttja för vem som helst när som helst. Satsningen inleds med ett digitalt seminarium om öppna data 2 juni för beslutsfattare inom kommuner och myndigheter.

De tre aktörerna planerar för omfattande utbildningsinsatser för kommuner, regioner och myndigheter runt om i landet. De ska också delfinansiera och stötta pågående projekt samt arbeta med informationsspridning och nyhetsrapportering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA