Sämre upplevelse av hälsa på jobbet
De arbetsförhållanden som påverkar hälsa och arbetstillfredsställelse blev sämre under 2013. Det visar en rapport från Sveriges Företagshälsor AB.
I Jobbhälsobarometern mäts jobbhälsoindex. Enligt barometern upplever de anställda att arbetsförhållanden som påverkar hälsa och arbetstillfredsställelse blev sämre under 2013 jämfört med tidigare år. Jobbhälsoindex är generellt lägre bland kvinnor jämfört med män.
Lägst jobbhälsoindex har anställda inom utbildningsområdet. Anställda inom skolan skattar enligt undersökningen sin fysiska och psykiska arbetsmiljö lägst bland alla näringsgrenar. Yngre anställda har lägre jobbhälsoindex än äldre.
”De med högre lön har i huvudsak högre jobbhälsoindex jämfört med de med lägre lön. Vi ser däremot ingen skillnad i jobbhälsoindex beroende på utbildningsbakgrund. Personer med exempelvis universitetsutbildning upplever den fysiska och psykiska arbetsmiljön sammantaget lika bra eller dålig som de med högst grundskoleutbildning”, skriver Sveriges Företagshälsors vd Lars Hjalmarson i ett pressmeddelande.
Indexet bygger på ett tiotal variabler från den jobbhälsobarometer som görs årligen. Viktiga komponenter i Jobbhälsoindex är känslan av kontroll, mening och arbetstillfredsställelse. Också fysiska arbetsmiljöfaktorer finns med i index.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.