Annons:

Sämre för unga kvinnor i staten

ST-UNDERSÖKNING2008-04-22

Unga kvinnliga akademiker i staten har sämre lön, färre chefspositioner och otryggare anställningar än deras manliga kollegor, visar en ST-enkät bland 1 000 anställda.

Kvinnorna i undersökningen hade i genomsnitt 23 874 kronor i månadslön, medan männen hade 25 333 kronor. Åtta procent av männen var chefer med personalansvar, mot bara två procent av kvinnorna.

Även i fråga om anställningsform var skillnaderna stora. Av kvinnorna hade 68 procent tillsvidareanställning, av männen var det 81 procent. Enkätsvaren visar också att anställda med utländsk bakgrund har villkor och positioner som liknar kvinnornas.

– Siffrorna är lite chockerande, kommenterar STs ordförande Annette Carnhede. Vi håller på att bygga in arbetsvillkor som går i motsatt riktning mot ambitionerna.

Enkäten har gjorts bland akademiker i staten i åldrar upp till 35 år. I STs rapport Fler drömjobb i staten! jämförs deras uppfattningar om arbetslivet med åsikter bland 1 000 studenter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Inlagt av monika (ej verifierad) tors, 04/24/2008 - 11:43
Jag skulle vara glad om jag hade den lön som akademiker blir erbjudna när de börjar anställning inom staten. Jag har arbetat i 20 år och erfarenhet räknas visst inte när man löneförhandlar. Min lön är endast 21 000 kr. Det är hur tråkigt som helst att lära upp nyutbildade akademiker som kommer och har runt 24 000 kr i lön. Arbetsgivaren förklarar med att de har ju studielån därför måste de ha en hög lön! Vad är det för argument. Om jag sa upp mig från min tjänst, får ag aldrig in en som tjänar så lite som jag. Snacka om utnyttjande/gratis arbetskraft.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA