Sämre sedan staten tog över
– Sedan staten tog över har våra utvecklingsmöjligheter och arbetsuppgifter försämrats .Det har vi framfört till socialminister Berit Andnor, säger Christina Eklöf, ST inom Försäkringskassan.
Nyligen inbjöds Berit Andnor till arbetsplatsbesök på Försäkringskassan i Östergötland. Mötet var STs initiativ. Man ville uppmärksamman socialministern på de försämringar som enligt ST-sektionen uppstått sedan Försäkringskassan blev en statlig myndighet.
– Före förstatligandet hade vi lokala avtal som gav oss vissa anställningsförmåner men nu har Östergötland som län förlorat en del förmåner helt och fått andra försämrade. Vi är besvikna över att staten är en njugg och snål arbetsgivare. Men mest allvarligt är att utvecklingsmöjligheterna för oss anställda försämrats genom att bland annat karriärvägar förändrats, säger Christina Eklöf, sektionsordförande i Östergötland.
Personalärenden tillhör det som koncentrerats till tre orter – Stockholm, Göteborg och Östersund. Det har medfört att personalhandläggare antingen måste flytta, byta arbetsuppgifter där det är möjligt eller också mister de jobbet.
– Man har flyttat ärendeslag som varit en del i kompetensutvecklingen, fortsätter Christina Eklöf. I visionen för 2008 ska Försäkringskassan vara den mest utvecklande arbetsplatsen med låg sjukfrånvaro. Men hur ska vi kunna vara det om våra arbetsuppgifter utarmas?
Enligt henne blir Försäkringskassans arbetsplatser rena produktionsenheter. Detta får också en annan effekt:
– Få män kommer att söka sig hit när det blir mer rutinbetonade arbetsuppgifter kvar i länen. Även kompetensförsörjningen blir knepig. Vi framförde det till Berit Andnor som förstås sade att hon själv inte kan göra något. Det ligger på myndighetsnivå.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.