Annons:

Sämre a-kassa för unga

NYHET2007-06-05

Trots massiv facklig kritik föreslår regeringen att arbetslösa ungdomar ska ha en snabbare nedtrappning än andra av a-kasseersättningen. Efter tre månader utan jobb flyttas de till en ”jobbgaranti”. Den som inte vill delta blir helt utan ersättning.

Den nya så kallade jobbgarantin för ungdomar är tänkt att träda i kraft den 1 december, och samtidigt avskaffas kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin, KUP och UG. Därmed tar staten och Ams över en del av kommunernas ansvar för arbetslösa ungdomar. Enligt regeringen har utvärderingar visat att kommunernas insatser inte fungerat bra.

Jobbgarantin som kommer i stället gäller personer mellan 16 och 24 år, och den arbetslöse placeras i garantin efter tre månaders arbetslöshet. Där ska deltagaren till en början få stöd i sitt jobbsökande. Efter en tid tillkommer ett aktivt matchningsarbete och eventuellt praktik eller utbildning.

Någon egentlig garanti för arbete är det dock inte frågan om, vilket LO påpekat i sitt remissvar. Och den som fortfarande är arbetslös efter de maximalt femton månader man får vara i jobbgarantin flyttas till den jobb- och utvecklingsgaranti som gäller för den ”vuxna” arbetsmarknaden.

Unga arbetslösa som inte har rätt till arbetslöshetsersättning får enligt förslaget 3 280 kronor i månaden skattefritt från kommunen när de deltar i jobbgarantin. De som har rätt till a-kassa får som alla andra 80 procent av tidigare inkomst till en början. Men nivån sänks till 70 procent redan efter 100 dagar, mot 200 dagar för äldre arbetslösa. Efter ytterligare 100 dagar sänks nivån till 65 procent.

De fackliga organisationerna tycker att detta är orättvist, och ifrågasätter om förslaget stämmer överens med EUs och ILOs, Internationella arbetsorganisationens, förbud mot åldersdiskriminering. Regeringens svar är att den lägre ersättningsnivån leder till att fler unga människor ser till att få ett jobb. Dessutom får unga arbetslösa mer hjälp från arbetsmarknadspolitiken.

Men även Socialstyrelsen och SKL, Sveriges kommuner och landsting, har invändningar mot de låga ersättningsnivåerna. De varnar för att unga arbetslösa kommer att tvingas söka socialbidrag.

TCO och LO är också kritiska till förslaget att hela ersättningen dras in om den unge vägrar att delta i jobbgarantin. Det räcker med en nedsättning, anser de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA