Sämre a-kassa gav inte fler heltid

A-KASSAN2009-02-23

När regeringen införde nya regler för deltidsarbetslösa var syftet att tvinga arbetsgivarna att erbjuda fler heltid. Enligt en granskning som Arbetsförmedlingen gjort har resultatet uteblivit.

Sedan april förra året kan den som har deltidsarbete bara ”stämpla upp” till heltid under högst 75 dagar. Syftet var enligt regeringen att minska risken för inlåsning i deltidsarbete och tvinga arbetsgivarna att utöka arbetstiden för att fler skulle kunna försörja sig på eget arbete. Nu visar en undersökning som Dagens Nyheter, DN, bett Arbetsförmedlingen att genomföra att resultatet i stället blivit att fler deltidsanställda gått ut i arbetslöshet.

– Det drabbar arbetstagarna mer än arbetsgivarna, det är arbetstagarna som har ändrat sitt beteende, säger Torbjörn Israelsson på Arbetsförmedlingens prognosenhet till DN.

Arbetsförmedlingen har granskat platsannonserna inom de tre mest kvinnodominerade branscherna, vård och omsorg, handel, samt kultur och personliga tjänster. Granskningen visar att andelen deltider ökat och närmar sig andelen heltider.

Av dem som lämnade sin deltidsarbetslöshet i januari gick var fjärde procent till att helt försörja sig på a-kassa. I januari förra året var siffran 16 procent.

– Antingen har de blivit uppsagda eller så har de aktivt sagt upp sig för att slippa bli utförsäkrade, säger Torbjörn Israelsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Vivianne Larsson (ej verifierad) tis, 02/24/2009 - 10:49
Skrattretande! Detta var vad "alla" visste skulle ske eftersom en stor majoritet av alla deltids- och timanställda vill ha heltidstjänster. Dags för regeringen att inse att det är a r b e t s g i v a r n a som inte vill heltidsanställa folk för att snabbt som ögat kunna "anpassa kostymen". Det har vi andra vetat jämt. Ett tips för den som vill ha ett scoop: prata med IKEA-anställda, de om några vet hur det är att slava åt företaget och försöka skrapa och knåpa ihop timmar för att överleva. Och du kund: tänk på det nästa gång du handlar på IKEA, ha ett vänligt ord över till den stackare som hjälper dig. Troligtvis har den personen varken haft tid att äta eller gå på toaletten. Så ser verkligheten ut inom ett av våra svenska "flaggskepp". "Kamprad-andan" är en stor förljugen myt skapad med hjälp av naiva medier.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA