Samarbetsavtal utan LO

AVTAL2009-10-23

Fyra tjänstemannaförbund har tecknat ett nytt avtal inom tjänstesektorn med arbetsgivarorganisationen Almega. Men inom LO är man missnöjd med att inte ha hållits informerat.

Avtalet mellan Almega och TCO-förbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna är ett övergripande samarbetsavtal med industriavtalet som förebild. Men parterna försäkrar att syftet inte är att överta industrins roll som lönebildande på arbetsmarknaden.

– Industrin och tjänstebranschen är två sektorer som är väldigt beroende av varandra. Med det här avtalet vill vi lyfta tjänstesektorns betydelse och skapa framgångsrika företag. Det gynnar våra medlemmar också, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg till Kollega.

Det nya avtalet lägger stor vikt vid utveckling. Parterna ska inrätta ett utvecklingsråd och tillsätta fyra utvecklingsgrupper inom områdena lag och avtal, lönebildning, tjänstesektorns framtid och ekonomi och näringspolitik. Syftet är också att hitta former för samverkan som underlättar avtalsrörelserna:

– Det här är större än en avtalsrörelse. De kommer och går. Vårt avtal är en milstolpe som ska befästa den svenska modellen, säger Almegas vd Jonas Milton till Kollega.

LO har ställts helt utanför diskussionerna. Till LO-tidningen säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert att det beror på att det nya avtalet är inriktat på sektorer inom tjänstesektorn där det bara finns tjänstemän.

– Jag var helt ovetande om detta och det innebär att vi har en del att göra i samarbetet med tjänstemännen. Det är olyckligt att vi inte vetat något, eftersom ett sådant här avtal får konsekvenser för LO-grupper, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA