Saknar kunskap om meddelarfrihet

LÄKEMEDELSVERKET2010-11-18

En dryg tredjedel av de anställda på Läkemedelsverket är osäkra på vad meddelarfriheten för offentliganställda innebär. Det visar svaren på en webbfråga på verkets intranät.

Den fråga som ställdes var om man som enskild anställd någon gång utnyttjat meddelarfriheten. Svarsalternativen var ja, nej och ”är osäker på vad den betyder”. Mer än var tredje, 35 procent, angav det sistnämnda alternativet.

– Det är en påfallande hög andel, säger informationschefen Lars Dagerholt. Vi funderar just nu på hur vi ska se till att folk blir informerade, för vi tycker att det är viktigt att medarbetarna vet vad meddelarfrihet innebär.

Lars Dagerholt tror inte att Läkemedelsverkets personal är mer okunniga på området än andra myndighetsanställda.

– Och jag tror att de flesta ändå har en bra känsla för vad man får göra och inte göra på en offentlig myndighet. Sedan kanske man inte riktigt har koll på vad meddelarfriheten betyder mer exakt. Det är positivt om vi får en diskussion nu, det var därför vi ställde frågan som ”veckans fråga”.

ST-avdelningens ordförande Marie Andersson förmodar att resultatet till viss del beror på att flertalet anställda aldrig varit i situationer där frågan om meddelarfriheten blivit aktuell. Men hon tror också att en del inte svarar uppriktigt, av rädsla för att svaret skulle kunna spåras tillbaka till dem.

– Det här är en väldigt vetenskaplig myndighet, man tittar kritiskt på allt. Jag tror att de inte litar på att man kan vara anonym.

Meddelarfrihet

  • Offentliganställda har, med undantag för enstaka områden, rätt att
    lämna uppgifter om myndigheten till medierna, även hemligstämplade
    uppgifter.
  • Arbetsgivaren får inte efterforska källan till uppgifter som
    lämnats anonymt eller utöva repressalier mot meddelare.
  • Medierna har
    skyldighet att skydda sina källor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Christer Järild (ej verifierad) fre, 11/19/2010 - 12:14
Hej,
på Försäkringskassan har vi också "Veckans fråga" på vårt intranät. Därför är jag lite nyfiken på hur många av Läkemedelsverkets anställda som svarade på frågan?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA