Sades upp via videolänk

SKATTEVERKET2008-10-22

Skatteverket säger upp 80 anställda som arbetar med folkbokföring. »Det var en ren kalldusch«, säger Inger Leksell på Skatteverket i Mora. Beskedet fick hon via videolänk.

– Man borde kunna belöna oss för trogen tjänst på annat sätt än att ge oss sparken. Personalen har försökt åstadkomma det omöjliga många gånger. Ingen är så trogen som vi på folkbokföringen, säger Inger Leksell, som har arbetat med folkbokföring sedan 1981. På Skatteverket i Mora har hon varit i 17 år.

Besked via videolänk

Inger Leksell och fem kollegor i Mora, Avesta och Borlänge fick beskedet 1 oktober via en videolänk. Uppsägningarna gäller från 1 januari.

Folkbokföringen ska i framtiden skötas i Falun. Att pendla mellan hemmet i Orsa och Falun skulle ta Inger Leksell tre och en halv timme varje dag.

– Något socialt liv skulle jag inte orka med, säger hon.

Orsaken till att 80 personer runt om i landet sägs upp är att antalet orter där folkbokföring ska finnas minskas från 100 till 19. De flesta som får gå har arbetat länge på Skatteverket och har tolv månaders uppsägningstid.

ST inom Skatteverket anser att arbetsgivaren går ifrån praxis genom att kräva att de som sägs upp ska arbeta under uppsägningstiden:

– Arbetsgivaren anser att de behövs i verksamheten, men samtidigt sägs de upp på grund av arbetsbrist, säger STs avdelningsordförande Gun Kempe.

Enligt ST och Saco innebär uppsägningarna att den avveckling man tidigare varit överens om tidigareläggs. Facken hävdar att det kommer att bli svårt att klara den löpande verksamheten.

»Skamlig särbehandling«

Ing-Marie Sandin i STs avdelningsstyrelse anser att Skatteverket särbehandlar folkbokförarna.

– De sägs upp omedelbart och måste jobba under uppsägningstiden. Men andra, till exempel de som jobbar vid de kontor som stängs 2009, sägs upp först om ett år och blir dessutom arbetsbefriade under uppsägningstiden.

Folkbokföringen fördes över till Skatteverket från kyrkan 1991. De som jobbar med folkbokföring har hela tiden setts över axeln, enligt Ing-Marie Sandin.

– Det är skamligt att Skatteverket behandlar dem så här illa och särbehandlar dem jämfört med dem som arbetar på skattesidan.

Inger Leksell har inget hopp om att få något nytt jobb på hemmaplan.

– Vi har inte haft stöd av någon under den här tiden. Jag tycker det är resursslöseri att låta kompetenta och självgående människor gå och i stället nyanställa. Det mest bisarra är att de säger att vi är ett enda skatteverk numera, säger Inger Leksell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA