S står fast vid sparkrav i staten

EKONOMI2014-04-28

Socialdemokraterna står fast vid att göra besparingar på myndigheterna vid en valseger, men anger ingen siffra. Partiet vill också minska antalet analysmyndigheter. ST är kritiskt till socialdemokraternas budgetförslag, som presenterades i dag.

Redan i januari gjorde Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, ett utspel som handlade om nedskärningar på statliga myndigheter.

Då berättade hon att Socialdemokraterna kommer att inrätta en ny enhet i Regeringskansliet vid en valseger. Den ska göra budgetgenomlysningar av de 20 största myndigheterna. Någon exakt siffra för besparingar ville Magdalena Andersson inte ange, men det talades om 10 miljarder. Modellen är hämtad från Danmark där målet är att spara 12 miljarder danska kronor i statsförvaltningen.

I dag presenterade Socialdemokraterna sin ekonomiska vårmotion, partiets alternativa budgetförslag. Inte heller av vårmotionen framgår hur mycket partiet vill spara på myndigheterna, men enligt Socialdemokraternas presstjänst står partiet fast vid den inriktning som aviserades i januari.

STs ordförande Britta Lejon är kritisk.

”Det är orimligt att spara mycket pengar på centrala myndigheter”, skriver hon i ett pressmeddelande.



Britta Lejon önskar att Socialdemokraterna i stället för besparingar hade talat om hur de tänker utveckla exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att tillgodose medborgarnas behov av en bättre välfärd.



Socialdemokraterna avvisar regeringens besparingsförslag på myndigheterna, där exempelvis anslagsuppräkningen föreslås bli 25 procent lägre än i dag. Regeringen räknar med att besparingen blir 0,3 miljarder kronor 2015 och därefter 1,1 miljarder kronor årligen.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Magdalena Andersson att hon även vill minska antalet analys- och granskningsmyndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA