S: Alliansen har varit för passiv
Om Socialdemokraterna vinner valet tar finansdepartementet ett starkare grepp om myndigheterna. Partiets finanspolitiska talesperson, Magdalena Andersson, sneglar på danskarnas sparprogram som gav tio miljarder kronor, men lovar att ingen ska sägas upp.
Magdalena Andersson, varför vill ditt parti spara på statliga myndigheter?
– Två skäl. Dels för att alla skattepengar ska användas så effektivt som möjligt så att vi får maximalt ut ur varje skattekrona. Dels för att regeringen genom att låna till skattesänkningar satt oss i en situation där vi måste få fram pengar, exempelvis till skolan.
Men varför just nu?
– Vi har tittat runtom i Europa och då bland annat sett hur man i Danmark jobbar med budgetgenomlysningar i ett nära samarbete mellan finansdepartementet, ledningarna för de stora myndigheterna och externa konsulter. De går tillsammans igenom effektiviseringspotentialen för varje myndighet.
Hur stor bedömer ni att den potentialen är i Sverige?
– Det får vi se. I Danmark fann de en potential på drygt tio miljarder kronor. Hur det är i Sverige vet vi inte, det vill jag betona, men förhoppningsvis kan vi hitta möjligheter att effektivisera på motsvarande sätt.
Men myndigheterna måste ju redan spara som en effekt av det produktivitetsavdrag som görs varje år när anslagen räknas upp?
– Ja, och det är en normal och fortlöpande effektivisering. Det vi vill åstadkomma, bland annat med stöd av externa konsulter, är engångsåtgärder utöver det.
Hur rimmar det med att Stefan Löfven nyligen lovade att statliga myndigheter ska anställa 4 000 – 6 000 arbetslösa ungdomar inom den utlovade 90-dagarsgarantin?
– Myndigheterna behöver anställa eftersom de har stora pensionsavgångar. Att anställa arbetslösa ungdomar är förenat med generösa stöd, det kostar nästan inget.
Men de behöver väl också anställa personer med hög kompetens för att behålla kvalitén i servicen, hur rimmar det med sparkraven?
– Det är klart att vi bara ska effektivisera om det kan ske med bibehållen kvalitet. Det är fullt möjligt att både nyrekrytera och anställa arbetslösa ungdomar. De som arbetar i myndigheterna i dag behöver inte vara oroliga för uppsägningar, det här kan genomföras med naturliga avgångar. Sedan finns det ju andra sätt att spara, till exempel på lokaler och it-system.
Skatteverket och Försäkringskassan har ju redan sparat genom att flytta ut från Stockholms innerstad, ska de flytta igen och tränga ihop sig ännu mer?
– Haha, nej, de ska snarare tjäna som goda förebilder. Men det handlar också om hur det ser ut ute i landet, där går det säkert att använda ytor och lokaler mer effektivt och billigare.
Socialdemokratenas högkvarter ligger ju på Sveavägen 68 mitt i Stockholm, kan inte myndigheterna använda samma argument som ni för ett centralt läge?
– Vi är en privat organisation och dessutom äger vi huset.
Har inte nuvarande regering sparat tillräckligt på myndigheterna?
– Alliansen har varit för passiv i styrningen av den statliga sektorn och lämnat myndigheterna vind för våg. Man har överlåtit ansvaret till ett perifert parti som Kd och civilminister Stefan Attefall.
Hur tror du myndigheterna kommer att reagera på ert utspel?
– Jag tror att det kommer att ses positivt av myndigheternas ledningar.
Kan det inte uppfattas som kritik?
– Myndigheternas medarbetare gör ett bra jobb och de brinner för att använda skattebetalarnas pengar på rätt sätt.
Många av de över 200 000 anställda i myndigheterna är dina väljare, vad tror du att de tänker?
– Jag tror att många ser positivt på att Regeringskansliet engagerar sig.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.