Risker med ensamarbete kartlagda
Kriminalvården har enligt ett pressmeddelande kartlagt allt ensamarbete i verksamheten. Kartläggningen har lett till en handlingsplan med syfte att motverka riskfyllt ensamarbete.
Dödsmisshandeln av en kriminalvårdare på häktet i Huddinge förra året ledde till att fokus sattes på riskerna med ensamarbete i Kriminalvården. Under de månader som gått har myndigheten genomfört en omfattande kartläggning av var riskfyllt ensamarbete förekommer. På varje häkte, anstalt, frivårdskontor och inom transporttjänsten har man gått igenom och redovisat vilka situationer som kan leda till risk för säkerheten.
”Under arbetets gång har vi fortlöpande korrigerat våra rutiner och arbetssätt för att undvika att riskfyllda ensamarbetssituationer ska uppstå”, säger Kriminalvårdens personalchef Margaretha Sandberg i ett pressmeddelande.
Kartläggningen visar att Kriminalvårdens regelverk och rutiner i de flesta fall är bra, men det är inte alltid de följs. En av punkterna i handlingsplanen är därför att man ska identifiera vid vilka tillfällen det är vanligt att man inte följer rutiner, och försöka kartlägga varför. Riktade åtgärder ska genomföras för att göra det enklare att följa de regler som finns. Eftersom det ser olika ut på olika arbetsplatser måste arbetet göras på lokal nivå.
”Det viktigaste tycker jag är att få in detta i det ordinarie arbetsmiljöarbetet, det har vi särskilt poängterat i handlingsplanen. Vi ska också arbeta med att utveckla vardagssamtalen på arbetsplatsen kring riskfyllt arbete, så att vi ständigt håller diskussionen och tankarna igång kring dessa frågor. När riskfyllda lägen uppstår är det viktigt att tillsammans reflektera och fundera över vad man kunde ha gjort annorlunda”, säger Margaretha Sandberg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.