Risk för uppsägningar på Havs- och vattenmyndigheten

HAVS- OCH VATTENMYNDIGHETEN2024-06-11

Havs- och vattenmyndigheten varslar 25 anställda. Sedan tidigare har flera tjänster dragits in och provanställda har sagts upp. ”Vi hoppades in i det sista att ett varsel kunde undvikas, men nu krävdes det ändå”, säger STs avdelningsordförande Bengt Fjällborg.

Ett minskat förvaltningsanslag och ökade kostnader gör att Havs- och vattenmyndigheten, HaV, planerar neddragningar motsvarande 25 årsarbetskrafter, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Varslet berör hela myndigheten, både kärnverksamheten och stödverksamheten.

– Folk blir så klart oroliga och undrar om de kommer att drabbas, men arbetsgivaren har agerat föredömligt och gett tydlig information om processen. Nu kommer vi tillsammans att göra vad vi kan för att minimera antalet uppsägningar, säger Bengt Fjällborg, avdelningsordförande för ST inom HaV.

Han berättar att myndigheten redan har dragit in cirka 15 tjänster, som inte var tillsatta. I början av året sades även ett tiotal provanställda upp.

– Det var kvalificerade personer som vi verkligen behövde, men som tyvärr blev uppsagda. Lägger man samman dagens varsel och tidigare neddragningar så berörs nästan 15 procent av vår personalstyrka av besparingen, säger Bengt Fjällborg.

Under 2024 och 2025 måste Havs- och vattenmyndigheten dra ned på sina kostnader med runt 25 miljoner kronor. För att minska behovet av personalneddragningar ses även andra besparingsmöjligheter över. Bland annat vill arbetsgivaren banta myndighetens lokalytor, enligt Bengt Fjällborg.

I ett pressmeddelande framhåller generaldirektören Anna Ledin att Havs- och vattenmyndigheten måste anpassa sig till de nya ekonomiska ramarna.

”En stor del av myndighetens uppdrag är styrt av lagar och förordningar. De går inte att skära ner på eller sluta att göra. Fokus ligger därför på sådant som inte är lagstyrt. Men vi tittar också efter effektiviseringar i våra arbetssätt så att vi kan klara vårt uppdrag enligt regeringens och riksdagens intentioner, med färre medarbetare”, förklarar Anna Ledin.

Bengt Fjällborg är orolig för vilka konsekvenser neddragningarna kommer att få, både för personalen och för myndighetens verksamhet.

– Värst är det givetvis för dem som eventuellt blir uppsagda, men även de som arbetar kvar kan drabbas. Vi som fackliga företrädare och våra arbetsmiljöombud måste säkerställa att arbetsbördan inte växer för dem, säger han.

I slutändan är det arbetet med havs- och vattenmiljöerna som kommer att bli lidande, menar han.

– Vi kommer inte att kunna utföra samma arbete i samma takt som tidigare. Jag blir förvånad när regeringen säger sig vilja satsa på havsmiljön när den i själva verket minskar våra anslag och vi måste säga upp folk, säger Bengt Fjällborg.

Han räknar med att omplaceringsutredningarna ska vara klara i början av hösten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA