Riksrevisionen spelar roll

STATSFÖRVALTNING2015-04-20

Riksrevisionens granskningar leder i allmänhet till att den som granskats – ofta regeringen – vidtar någon slags åtgärd. Den slutsatsen drar Riksrevisionen i den årliga uppföljningsrapporten.

Riksrevisionen följer varje år upp vad som hänt med anledning av de kontroller man gjort. Årets uppföljningsrapport visar att de granskningar som genomförts bidrar till bättre resursanvändning och effektivare förvaltning av den statliga verksamheten. Rapporten innehåller en fördjupad uppföljning av 15 tidigare granskningar från perioden 2010-2011 och en översiktlig uppföljning av 21 rapporter från åren 2012 och 2013.

Enligt årets uppföljning leder granskningarna till åtgärder som oftast ligger i linje med Riksrevisionens slutsatser och rekommendationer. Särskilt den djupa uppföljningen gör det tydligt att det skett förbättringar inom de granskade verksamheterna, även om problem i vissa fall också kan kvarstå, konstaterar myndigheten.

”Det är inte alltid möjligt att dra slutsatsen att det är Riksrevisionens granskningar som är den direkta anledningen till de iakttagna förbättringarna. Uppföljningen visar dock att Riksrevisionen spelar en viktig roll i arbetet med att förändra och förbättra den statliga verksamheten”, skriver riksrevisorerna i förordet till uppföljningsrapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA