Bild: Riksrevisionen, Marta Kaszuba Åkerblom

Riksrevisionen pekar på brister i SiS styrning

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-01-25

Det finns påtagliga brister i Statens institutionsstyrelses redovisning och styrning, konstaterar Riksrevisionen efter en revision av myndighetens bokföring för 2023. Bland annat pekar rapporten på brister i löne- och personalhanteringen. Exempelvis saknas i många fall enskilda överenskommelser om övertid utöver taket i arbetstidsavtalet.

I sin revisionsrapport påpekar Riksrevisionen brister i Statens institutionsstyrelses styrdokument. Bristerna medför enligt rapporten att myndigheten saknar tillfredsställande intern styrning och kontroll av hantering och utbetalning för delar av verksamhetens kostnader:

”Delar av de styrdokument som vi har tagit del av är otydligt skrivna, inte fullständiga och det är ibland svårt att förstå till vem dokumentet riktar sig till. Ibland saknas också styrdokument. Vi har även sett att det är brister i verifikationerna till bokföringen. Vår bedömning är att det är svårt att förstå den ekonomiska händelsen utifrån informationen i verifikationen”, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

Riksrevisionen anser också att Statens institutionsstyrelses rutiner för och kontroller av kostnader för personal är bristfälliga. Det gäller exempelvis godkännande och attestering av löner.

Den totala övertiden inom Statens institutionsstyrelse under perioden januari till september 2023 är högre än vad kollektivavtalet och myndighetens arbetstidsavtal tillåter. Enligt rapporten saknas i många fall enskilda överenskommelser för övertid på över 150 timmar per år, vilket är kravet i arbetstidsavtalet.

Riksrevisionen påpekar också att det tagit väldigt lång tid att få fram underlag från myndigheten, vilket tyder på att de inte varit tillgängliga eller inskannade i enlighet med vad som står i styrdokumenten.

Rapporten noterar även att källskatter och sociala avgifter i flera fall inte bokförts och deklarerats korrekt samt att lön och ersättningar för övertid i pengar registrerats felaktigt och betalats ut flera gånger. Det finns enligt Riksrevisionen också anställda som saknar anställningsavtal.

Riksrevisionen rekommenderar Statens institutionsstyrelse bland annat att fortsätta det utvecklingsarbete som pågår kring att ta fram och uppdatera styrdokument och att se till att bokföringens verifikationer innehåller den information som krävs enligt gällande regelverk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA