Riksrevisionen påtalar brister i samverkan
I en granskningsrapport uppmanar Riksrevisionen regeringen att skapa bättre samordning mellan Universitets- och högskolerådet, UHR, och Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Riksrevisionen rekommenderar gemensamma myndighetsdialoger med UHR och UKÄ för att få en sammanhållen analys och för att skapa förutsättningar för en mer effektiv styrning. En ömsesidig representation mellan UHRs styrelse och UKÄs insynsråd skulle enligt granskningsrapporten också kunna ge en starkare och mer formaliserad samordning mellan myndigheterna.
”Vår bild är att ett helhetsperspektiv på högskoleområdet skulle främjas av att UHR och UKÄ i högre grad ses som en sammanhållen verksamhet”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
År 2013 blev tre myndigheter inom högskoleområdet två när Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret för utbildningsområdet lades ner och ersattes av UKÄ och UHR. Syftet var bland annat att skapa en tydlig rollfördelning mellan kvalitetssäkring och tillsyn å ena sidan och service och främjande å andra sidan. Dessutom skulle reformen leda till samordningsvinster. Enligt Riksrevisionens granskning har reformen i stort uppnått sina syften.
Riksrevisionen konstaterar att reformens intentioner om tydlig rollfördelning har varit svåra att upprätthålla inom vissa områden, och att gränsen mellan granskande, utvecklande och främjande uppdrag fortfarande kan vara otydlig. Regeringen rekommenderas att tydliggöra ansvar och resursfördelning ytterligare när den ger myndigheter gemensamma uppdrag.
”Granskningen visar att det finns en del oklarheter och onödiga överlappningar när det gäller gränsdragningen mellan UHRs och UKÄs uppdrag, vilket kan skapa merarbete”, konstaterar projektledaren Sara Monaco.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.