Det är oklart vem som har ansvar för samhällsviktiga funktioner som tillgång till mat och läkemedel i händelse av krissituation, enligt Riksrevisionens rapport.
Bild: Mostphotos
Det är oklart vem som har ansvar för samhällsviktiga funktioner som tillgång till mat och läkemedel i händelse av krissituation, enligt Riksrevisionens rapport.

Riksrevisionen: Oklarheter kring krishantering

KRISHANTERING2018-03-15

Det finns oklarheter kring vilka myndigheter som ska göra vad i händelse av en krissituation, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport.

När en krissituation uppstår måste ett samhälle vara förberett så att dess viktiga funktioner, som till exempel tillgången till läkemedel och livsmedel, fortsätter att fungera.

Men förutsättningarna för det kunde vara bättre, visar en granskning som Riksrevisionen har gjort. Enligt rapporten finns det brister i vem som har ansvar för vad.

”Riksrevisionens bedömning är att oklarheter när det gäller vem som ska göra vad, och när, i värsta fall kommer att innebära att viktiga åtgärder försenas eller inte blir gjorda alls”, säger riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Regeringen har gjort för lite för att se till att dessa samhällsviktiga funktioner har en chans att fungera i kris, enligt Riksrevisionens projektledare Johan Ågren.

”Regeringen har i flera sammanhang uttryckt en vilja att stärka krisberedskapen, men i sin styrning inte gjort särskilt mycket för att skapa tydliga förutsättningar för läkemedels- och livsmedelsförsörjning i händelse av kris”, säger projektledare Johan Ågren.

På minussidan när det gäller förutsättningar för att klara krissituationer nämner Riksrevisionen sådant som att det tidigare fanns beredskapslager med både läkemedel och mat, men att dessa numera är avskaffade.

Omregleringen av apoteksmarknaden har också gjort att ingen längre har ett tydligt ansvar för att försörja befolkningen med läkemedel, ett ansvar som tidigare låg på Apoteket, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

Myndigheten pekar framför allt ut Livsmedelsverket och Socialstyrelsen som viktiga aktörer när det kommer till att förbättra förberedelserna kring krishanteringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Riksrevisionen
Inlagt av Staffan Lindskog (ej verifierad) fre, 03/23/2018 - 10:36
Innan den nya myndigheten bildades var det ganska tydlig ansvarsfördelning.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA