Annons:

Riksrevisionen ifrågasätter Försäkringskassans regeltolkning

SJUKFÖRSÄKRINGEN2024-09-05

Sjukskrivna kan sedan 2021 få sin arbetsförmåga prövad mot sitt ordinarie arbete även efter 180 dagar. Men Försäkringskassan överanvänder undantaget, menar Riksrevisionen i en granskning. ”Riksrevisionens rapport visar att undantaget har avsedd effekt, vilket TCO välkomnar”, kommenterar TCOs ordförande Therese Svanström rapporten.

Under 2021 ändrades reglerna för hur Försäkringskassan ska bedöma arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning. Tidigare skulle bedömningen göras mot normalt förekommande arbetsuppgifter. Reformen innebar att Försäkringskassan fick ökade möjligheter att bedöma förutsättningarna för sjukskrivna att gå tillbaka till sitt ordinarie arbete, om det finns övervägande skäl för detta.

Före reformen bedömdes var tionde mot sitt tidigare jobb. Efter reformen bedöms nästan två tredjedelar mot de ordinarie arbetsuppgifterna. Enligt Riksrevisionens rapport har de som bedöms mot undantaget större chans att återgå i arbete, men i granskningen hävdas att Försäkringskassan använder undantagsregeln i större utsträckning än vad som var avsikten med förändringen.

”Undantaget har blivit huvudregel, vilket inte var tanken. Försäkringskassan bör ge sina handläggare bättre verktyg för att kunna tillämpa undantaget där det ger bäst förutsättningar för återgång i ordinarie arbete”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg granskningens slutsatser i ett pressmeddelande.

Men den fackliga centralorganisationen TCO framhåller att regeländringen har lett till att fler återgår i arbete.

”Riksrevisionens rapport visar att undantaget har avsedd effekt, vilket TCO välkomnar. TCO-förbunden har sett att sjukskrivna medlemmar i högre utsträckning har kunnat fullfölja påbörjade rehabiliteringsinsatser och fått större möjligheter och andrum till att komma tillbaka till sitt tidigare arbete jämfört med innan övervägande skäl infördes”, skriver TCOs ordförande Therese Svanström i en kommentar till Publikt.

Riksrevisionens granskning visar också att reformen varit uppskattad bland sjukpenninghandläggarna. Handläggarna har en stor arbetsbörda och införandet av begreppet övervägande skäl har underlättat arbetet.

Riksrevisionen bedömer dock att Försäkringskassans tillämpning inte är effektiv, och att reglerna lämnar stort utrymme för handläggarens egen bedömning. För systemets legitimitet är det enligt rapporten viktigt att undantagsregeln om övervägande skäl inte används när en prövning av arbetsförmågan mot andra arbeten borde göras.

Therese Svanström instämmer i att undantagsregeln måste användas på rätt sätt, men anser att Försäkringskassan då måste få tillräckliga resurser för att kunna tillämpa regelverket på ett rättssäkert och effektivt sätt.

”Försäkringskassan har tydligt signalerat att myndigheten behöver mer resurser, och här är det viktigt att regeringen ser till att tillräckligt med resurser ges. Regelverket kan också behöva förtydligas i vissa delar”, skriver hon.

Riksrevisionen konstaterar även att Försäkringskassan tar kontakt med arbetsgivare bara i vartannat ärende som bedöms med stöd av undantagsregeln om övervägande skäl. Myndigheten borde enligt rapporten ta kontakt med arbetsgivaren i de allra flesta ärenden.

Enligt Riksrevisionen har Försäkringskassan återrapporterat en överdrivet positiv bild av utfallet av reformen till regeringen. Även handläggarna får en skev bild av hur undantaget fungerar. Enligt granskningen behöver Försäkringskassan utveckla träffsäkerheten i sina analyser.

Riksrevisionen uppmanar regeringen att se över regelverket för att öka likformigheten och träffsäkerheten i tillämpningen. Försäkringskassan rekommenderas att utveckla beslutsstödet vad gäller krav på likabehandling och att säkerställa att uppföljningar och utvärderingar används för att utveckla kvaliteten i handläggningen. Myndigheten bör enligt Riksrevisionen också i större utsträckning ta kontakt med arbetsgivaren i ärenden där undantagsregeln om övervägande skäl tillämpas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA