Riksrevisionen granskar miljökrav
Riksrevisionen ska granska användningen av miljökrav i offentlig upphandling. Enligt en utvärdering från Naturvårdsverket minskar andelen upphandlingar med miljökrav.
Miljökrav i offentlig upphandling är ett viktigt styrmedel för att minska belastningen på miljö och klimat. Staten, landstingen och kommunerna handlar varje år varor och tjänster till ett värde av uppskattningsvis 500 miljarder kronor, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Genom att ställa relevanta och långtgående miljökrav på varor och tjänster kan en stor del av negativ miljöpåverkan undvikas och marknaden för miljövänliga produkter utvecklas. Men miljökraven får inte stå i strid med upphandlingsreglernas krav på icke-diskriminering, transparens, proportionalitet och likabehandling.
Att ställa miljökrav i samband med upphandling är frivilligt för offentlig sektor, och Riksrevisionen har gjort en förstudie som visar att det är oklart på vilket sätt och hur mycket styrmedlet bidrar till riksdagens miljökvalitetsmål. Syftet med den nu inledda granskningen är att bedöma om regeringens och berörda aktörers hantering av styrmedlet är effektiv i förhållande till det nationella klimatmålet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.