Sanna Norblad.
Bild: Timo Grönlund
Sanna Norblad.

Riksrevisionen granskar hanteringen av medborgarskapsärenden

MIGRATIONSVERKET2024-05-03

Riksrevisionen har inlett en granskning av Migrationsverkets hantering av medborgarskapsärenden. STs avdelningsordförande Sanna Norblad välkomnar initiativet – men anser att även situationen på förvaren behöver granskas.

Förra året tog en ansökan om medborgarskap omkring 500 dagar att handlägga. Det var nästan tre gånger så lång tid som 2013 – och långt över Migrationsverkets mål på 180 dagar.

Medborgarskapsärenden är Migrationsverkets vanligaste ärendetyp. Nu ska Riksrevisionen granska om myndigheten hanterar dem på ett effektivt sätt och med hög rättslig kvalitet.

Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST inom Migrationsverket, välkomnar granskningen.

– Vi har aldrig något emot att Riksrevisionen granskar vår verksamhet. Det handlar ju om effektiviteten och kritiken vi fick från JO, säger hon.

Hon syftar på att Justitieombudsmannen, JO, tidigare har kritiserat Migrationsverket för att handläggningstiderna strider mot lagens krav på snabb och effektiv hantering. Att handläggningstiderna ökat så mycket sedan 2013 beror i hög utsträckning på det stora antalet människor som kom till Sverige under flyktingvågen 2015. Samtidigt borde Migrationsverket ha hunnit anpassa verksamheten sedan dess, menar JO.

Sanna Norblad säger att hon får signaler om att det är ett väldigt högt tryck på att medarbetarna ska visa resultat.

– Men medborgarskapsärenden tar ju tid. Just nu jobbar man med gamla ärenden och då ser man att produktiviteten gått ner lite.

Hon får ta del av vittnesmål om en pressad arbetssituation.

– Till exempel finns det problem med att ta ut friskvård och att få återhämtning, eftersom man måste prioritera jobbet. Så arbetsbördan är lite för stor just nu, säger hon.

Enligt Sanna Norblad har Migrationsverket anställt många nya handläggare för att beta av ärendena.

– Nu pratar arbetsgivaren om växtvärk. Det finns ett behov att hinna lära upp de nya, och det är ju också en börda för dem som ska göra det. Så det är klart att mer resurser är bra, men just nu är inte det viktigaste att rekrytera ännu fler, utan att hinna lära upp alla nya.

Även om Sanna Norblad tycker att det är bra att Riksrevisionen tittar på hanteringen av medborgarskapsärenden finns det en annan del av Migrationsverket som kanske är i ännu större behov av granskning, menar hon.

– Är det något man borde granska är det vår förvarsverksamhet. Både hur man rekryterat, men också utifrån att vi ska utöka förvarsplatserna och att regeringen vill att vi ska utöka återvändandet.

Situationen har skapat en ”oerhörd press” på förvarsverksamheten, enligt Sanna Norblad.

– Där kan jag tycka att arbetsgivaren inte lyssnat på oss från fackligt håll om vilka brister som finns, säger hon.

Riksrevisionens granskning av medborgarskapsärenden beräknas vara klar i februari 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Migration
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA