Riksrevisionen granskar återvändande

MIGRATION2019-04-03

Riksrevisionen har inlett en granskning av resultat, kostnader och effektivitet inom återvändarverksamheten. Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården berörs.

Den som inte har rätt att vistas i Sverige ska självmant lämna landet, annars ska Polisen eller Migrationsverket vidta tvångsåtgärder. Enligt Riksrevisionen har brister uppmärksammats när det gäller återvändandeverksamheten, och därför har myndigheten inlett en granskning av resultat, kostnader och effektivitet.

Huvudansvaret för återvändandeverksamheten ligger på Migrationsverket och Polismyndigheten. Kriminalvården står för handräckning vid transporter. Riksrevisionens granskning kommer att omfatta hur myndigheterna samverkar, och om insatserna kan utföras mer effektivt.

”Det är inte ovanligt med effektivitetsproblem när flera statliga myndigheter ska samverka i komplexa ärenden under tidspress. Våra förhoppningar är att granskningen ska ge en tydligare bild av eventuella brister, hur de påverkar varandra och vilka åtgärder som kan leda till förbättringar”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Migrationsverket och Polismyndigheten beslutar om personer som inte har rätt att vistas i landet ska avvisas eller utvisas. Det får dock inte göras till ett land där personen riskerar dödsstraff, tortyr eller förföljelse. I första hand ska återvändande ske självmant, men om nödvändigt får myndigheterna använda tvång för att genomföra av- eller utvisning. Det uppskattas att mellan 20 000 och 50 000 personer med beslut om av- eller utvisning trots detta vistas i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA