Riksdagen vill bromsa avreglering

FLYGLEDNING2013-06-10

Den lokala flygledningen vid Swedavias flygplatser, de militära flygplatserna och flygplatser som försvaret har ett stort behov av, bör även i fortsättningen drivas i statlig regi. Det anser riksdagen i ett tillkännagivande till regeringen.

Marknaden för lokala flygtrafikledningstjänster är numera avreglerad i Sverige. Men flera debattörer har under våren påpekat att avregleringsbeslutet var förhastat och inte tillräckligt utrett. Nu ansluter sig riksdagen till den åsikten.

ST-avdelningen inom Luftfartsverket är nöjd med att riksdagen har satt ned foten. Startskottet för avregleringen kom i och med den nya luftfartslagen för tre år sedan.

− Det var ett lite för snabbt beslut från början. Man hade inte analyserat konsekvenserna tillräckligt, säger Ann-Marie Bredberg, ordförande för ST-avdelningen inom Luftfartsverket.

 

Hon tror att vissa avregleringar är här för att stanna. Samtidigt anser hon att det är klokt att återreglera några delar.

− På en del områden är det bra med en stor, statlig aktör för att få en garant för en stabil verksamhet.

 

En viktig fråga är förhållandet till Försvarsmakten. Ann-Marie Bredberg är frågande till vad som händer med säkerheten när olika aktörer på en avreglerad marknad ska tillgodose det nationella försvarets behov.

− Man analyserade inte situationen tillräckligt, utan besluten kom för snabbt, anser hon.

Bakgrunden till riksdagens tillkännagivande var motioner från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I maj ställde sig en majoritet i trafikutskottet bakom motionerna. Utskottet ansåg att Swedavias flygplatser, de militära flygplatserna och flygplatser som försvaret har ett stort behov av bör drivas i statlig regi. Samma sak borde gälla alla så kallade samfällda terminalområden, det vill säga terminalområden som omfattar mer än en flygplats, ansåg utskottet.

Riksdagens majoritet anser inte att frågan är tillräckligt utredd och påpekar i sitt tillkännagivande att det är viktigt att försvarets behov kan säkras i alla lägen.

Regeringspartierna anser däremot inte att säkerheten riskerar att försämras, eftersom samma säkerhetskrav och tillsyn gäller alla leverantörer.

Ett tillkännagivande är ett sätt för riksdagen att berätta för regeringen vad riksdagen tycker i en fråga, eller att uppmana regeringen att utreda en fråga eller komma med förslag till riksdagen. En gång om året ska regeringen återrapportera vad man gjort i frågan.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA