”Respektlös omställning” på Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-10-05

Försäkringskassan ville krympa en enhet, men drev igenom sin uppfattning på ett sätt som både bröt mot interna riktlinjer och brast i respekt mot medarbetarna, hävdas i en rapport från myndighetens internrevision. Enligt ST är detta inte en engångshändelse.

Rapporten gjordes efter en incidentanmälan och har skrivits av en internrevisor på Trafikverket, detta för att säkerställa en oberoende granskning. Till sammanhanget hör möjligen att den grupp som berördes av omställningen tidigare ingick i den enhet som 2014 tipsade Expressen om oegentligheter på myndigheten. Den omständigheten nämns dock inte i utredningen.

Försäkringskassan ville göra en omställning då man ansåg att arbetsgruppen på fem personer inte hade tillräckligt med arbetsuppgifter. Men Trafikverkets utredare Lennart Järnö anser att Försäkringskassan satte igång processen utan att redovisa underlag för den bedömningen.

Dessutom pekades enskilda medarbetare vid flera tillfällen felaktigt ut som föremål för omplacering eller uppsägning. Exempelvis uteslöts en medarbetare från semesterplaneringen fast det inte fanns något turordningsbeslut.

Lennart Järnö ifrågasätter också varför Försäkringskassan aktivt plockade bort planerade interna och externa uppdrag till gruppen, trots den bedömda risken för övertalighet.

Sammantaget brast arbetsgivarens agerande i både respektfullhet och omtanke om medarbetarna, anser han. Man har inte heller agerat utifrån den interna riktlinjen att uppsägningar så långt som möjligt ska undvikas. Med större flexibilitet och öppenhet kunde den bedömda övertaligheten ha lösts i annan ordning och betydligt smidigare, sägs det i rapporten.

Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, säger att ingen av de berörda var medlemmar i ST. Men han känner igen problembeskrivningen från andra omställningsprocesser på myndigheten.

– Det pågår omställningar hela tiden, och jag upplever att vår personalpolitik inte har nått ända fram. Många chefer är inte så kunniga i de här frågorna. Man kanske inte ens förstår att man behöver hjälp från dem som kan, på HR-avdelningen. Och det är naturligtvis otroligt viktigt att man har fullständigt tydliga och respektfulla processer i omställningssituationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA