Remisskritik mot nya sjukregler
Nu står det klart hur regeringen vill förändra de hårt kritiserade reglerna i sjukförsäkringen. Men kritiker menar att förändringarna är otillräckliga och att reglerna lämnar stort utrymme för godtycke.
I april i år formulerade regeringen sitt förslag till förändring av de kontroversiella sjukreglerna. Förslaget remissbehandlades över sommaren. Samtidigt krävde även riksdagen förändringar av reglerna.
Uppmjukning av tidsgränsen
Regeringens svar finns i årets budgetproposition: den så kallade bortre tidsgränsen mjukas upp och från årsskiftet blir det därför möjligt att behålla sjukpenningen ytterligare en tid – om något annat »skulle framstå som oskäligt«.
Men flera tunga remissinstanser har varit kritiska till formuleringen.
– Begreppet oskäligt är väldigt diffust! Det öppnar för ett stort godtycke. De människor som är sjuka och berörs av de här reglerna behöver en mycket större tydlighet. De måste få veta vad som gäller, säger TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik.
Regeringen inför också en ny ersättningsform för de så kallade »nollklassade«, som tidigare haft tidsbegränsad förtidspension men som saknar sjukpenninggrundande inkomst. De ska få något som kallas »sjukpenning i särskilda fall« – men ersättningen kommer att bli högst 4 800 kronor per månad, före skatt.
Förslaget läggs fram trots Försäkringskassans starka protester. Myndigheten anser att reglerna är alltför komplicerade, och varnar för att det datasystem som behöver byggas upp för att administrera ärendena kommer att bli kostsamt.
Satsning på rehabilitering
Regeringen vill också göra en satsning på utökade rehabiliteringsinsatser.
– Det är bra att regeringen har lyssnat till en del av kritiken. Det är en början. Men vi har långt kvar till ett tydligt och hållbart regelverk, anser TCOs Roger Mörtvik.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.