Rekordöverskott på högskolorna

HÖGSKOLAN2011-03-16

Fler studenter och större ekonomiskt överskott än någonsin tidigare. Det visar Högskoleverkets sammanställning av lärosätenas årsredovisningar för 2010. STs avdelningsordförande Ing-Marie Nilsson hoppas att det ska ge avtryck i de nya lönerna.

Av:  Eva Spira

Antalet studenter vid landets universitet och högskolor var drygt 315 000 förra året. Det är en ökning med fem procent sedan rekordåret 2009. Vid Mittuniversitetet och Södertörns högskola ökade studentantalet med hela 20 procent.

Flertalet högskolor uppvisade också positiva ekonomiska resultat. I täten ligger Lunds universitet som fick ett överskott på mer än 400 miljoner kronor.

Högskoleverkets rapport visar att lärosätena tillsammans har ett ekonomiskt överskott på tre miljarder kronor.

Just nu pågår lokala löneförhandlingar på flertalet högskolor. Ing-Marie Nilsson, ordförande för STs avdelning inom universitet och högskolor, tycker att de goda ekonomiska förutsättningarna ska synas i lönekuverten.

– Det centrala avtalet slöts efter finanskrisen när arbetsmarknaden präglades av låga avtalsnivåer i den konkurrensutsatta sektorn. Nu, när vi ska sluta avtal i en sektor som växer och blomstrar, borde det finnas stora förutsättningar för att våra medlemmar får en reallöneutveckling, säger hon.

Marie Kahlroth på Högskoleverket tror dock att överskotten minskar nästa år. Mindre årskullar och införandet av studieavgifter för utländska studenter är några av orsakerna.

Ing-Marie Nilsson.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Ing-Marie Nilsson.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA