Reglera samspelet mellan stat och kommun

FORSKARE:2003-10-14

Tydligare relationer mellan stat och kommun och en opartisk medlingsinstans som kan lösa konflikter dem emellan. Det föreslår en grupp svenska och utländska forskare i en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Andra förslag är att grundlagsfästa gemensamma intressen mellan stat och kommun, som social rättvisa och nationell omfördelning. Grundlagen skulle också kunna innehålla en skiss över den kommunala sektorns uppgifter, menar två av författarna.

I rapporten sägs också att exempel från USA visar att statsbidrag, om de är kopplade till mer eller mindre långtgående villkor, kan vara lika kännbara för kommunerna som tvingande lagstiftning.

Enligt Olof Pettersson har medlemskapet i EU inneburit att ytterligare en nivå lagts till relationen mellan stat och kommuner. För att motverka negativa konsekvenser av detta behöver ansvarsfördelningen mellan stat och kommuner stärkas, anser han.

Per Molander

anser att staten borde stå för en större del av omfördelningen mellan kommunerna. Liksom flera av forskarna förespråkar han en medlingsinstans som kan lösa tvistefrågor som exempelvis den praktiska innebörden av kommunal självstyrelse och att statsbidragen hanteras rätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA