Regionala skillnader i bedömning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-05-07

Försäkringskassans handläggning av assistansersättning till barn är inte enhetlig. Bedömningen är inte likformig i landet, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport.

ISF har granskat Försäkringskassans handläggning av assistansersättning till barn för att undersöka hur man arbetar för att säkerställa att föräldraansvaret bedöms enhetligt och rättssäkert. Slutsatsen är att Försäkringskassan har svårt att säkerställa en enhetlig handläggning.

När man bedömer ett barns rätt till assistansersättning ska man räkna bort föräldraansvaret, det vill säga det hjälpbehov som även barn utan funktionsnedsättning har. Hur föräldraansvaret ska bedömas ges inga tydliga anvisningar för, varken i lagen eller i förarbetena, konstaterar ISF. Därför tvingas handläggare ofta ta ställning utifrån egna och kollegors erfarenheter inför beslut om hur stort avdraget för föräldraansvaret ska vara i enskilda fall.

”Det stöd i handläggningen som behövs för att bedömningen ska bli likformig i landet saknas, vilket medför en risk för att det uppkommer skillnader”, skriver ISFs projektledare Mirjam Wentzel i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen har tidigare kritiserat Försäkringskassan för att inte kunna säkerställa en enhetlig och rättssäker tillämpning av föräldraansvaret. Nu anser ISF att ett steg mot en lösning kan vara att ta fram verktyg som bättre kan hjälpa till vid bedömning av vad som är normalt i omhändertagandet av barn i olika åldrar. Regeringen bör också låta ISF utreda utformningen av den rättsliga regleringen av föräldraansvaret, anser myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA