Annons:

DNs reporter Kristoffer Örstadius fick bara ut Regeringskansliets e-postloggar från två veckor tillbaka i tiden. ”Det leder till att det blir mycket svårare att granska regeringskansliet.”, säger han till Journalisten.
Bild: Getty Images
DNs reporter Kristoffer Örstadius fick bara ut Regeringskansliets e-postloggar från två veckor tillbaka i tiden. ”Det leder till att det blir mycket svårare att granska regeringskansliet.”, säger han till Journalisten.

Regeringskansliet raderar e-postlogg snabbt

ÖPPENHET2017-10-17

Regeringskansliet har infört nya rutiner att radera e-postloggar redan efter bara två veckor, uppger Journalisten. Det försvårar granskningen av Regeringskansliet. Tidigare har e-postloggarna sparats i sex veckor.

När reportern Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter i somras granskade Transportstyrelsen och begärde ut e-postloggar på Regeringskansliet gick de bara två veckor bakåt i tiden. Resten var raderat, skriver Journalisten.

”Det är jättedåligt. Det leder till att det blir mycket svårare att granska regeringskansliet. Själva mejlen finns kvar, de som inte gallrats ut, men när det saknas en logg går det inte att veta vilka mejl som finns att begära ut”, säger Kristoffer Örstadius till tidningen.

Förvaltningsavdelningen på Regeringskansliet skriver till Kristoffer Örstadius att loggfilen har ett ”administrativt syfte av tillfällig betydelse i verksamheten och bedöms kunna gallras efter relativt kort tid”.

Justitieombudsmannen JO, riktade nyligen kritik mot Utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av e-postloggar och andra allmänna handlingar. I e-postloggarna ska förtecknas både inkommande och utgående e-post från myndigheten, med uppgift om avsändare, tidpunkt och ämnesrad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA