Regeringen stoppar ensamma tågförare

TÅGTRAFIK2006-04-27

En historisk seger för arbetsmiljön. Det säger Lennart Nilsson, ST vid Citypendeln, sedan regeringen beslutat att förbjuda ensamarbete på pendeltåg.

Av:  Eva Spira

ST vid Citypendeln har sedan tre år tillbaka försökt få igenom ett förbud mot att låta lokförare arbeta ensamma på pendeltågen.

En anmälan till Arbetsmiljöverket ledde till en inspektion, men inte något förbud mot ensamarbete. Verket hänvisade till att ensamarbete ändå bara var tillåtet i undantagsfall.

Överklagade till regeringen

– Men arbetsgivaren hade slutat ta in vikarier och satte i system att låta lokförarna köra ensamma när någon var borta, säger Mats Hanqvist, huvudskyddsombud för ST vid Citypendeln.

När Arbetsmiljöverket för andra gången avslagit en begäran om ett förbud överklagade Mats Hanqvist till regeringen.

Och regeringen går på STs linje. Från den 1 juli i år är det definitivt förbjudet att låta lokförare arbeta ensamma på tågen.

Lennart Nilsson, ordförande för ST vid Citypendeln, välkomnar beslutet.

”Skönt slippa vara ensam”

– Det är en historisk seger för arbetsmiljön. Ensamarbete utsätter både anställda och trafikanter för onödiga risker. Incidenter med hot och våld har blivit allt vanligare och allvarliga olyckor kan hända av så triviala orsaker som att ett tåg blir stående. Medan lokföraren försöker åtgärda felet måste någon annan informera passagerare att de inte får kliva ut på spåret.

Mats Hanqvist är lättad över regeringens beslut att förbjuda ensamarbete.

– Klimatet är mycket råare nu så det känns skönt att slippa vara ensam sena kvällar.

Nu finns möjlighet att blicka framåt, anser han.

– SL hade planer på att ersätta tågvärdarna med TV-övervakning på stationerna. Lokföraren skulle ha tre stora TV-apparater i förarhytten, men de kan inte visa om någon kommer gående eller springande. Tack vare regeringens förbud har SL nu dragit tillbaka de planerna.

Regeringens motivering till att inte låta lokförare köra ensamma är att det tar alldeles för lång tid att få hjälp vid en allvarlig olycka.

Vid samma regeringssammanträde, den 6 april, förbjöd regeringen också ensamarbete på Reginatågen till Västerås och Örebro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA