Regeringen satsar på större universitet

HÖGSKOLAN2008-02-11

Regeringen kommer att satsa 20 miljoner kronor för att skynda på processen att slå samman universitet och högskolor.

Sverige behöver färre men större universitet, anser regeringen. Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, fp, säger till Vetenskapsradion att man kommer att anslå ytterligare 20 miljoner kronor för att underlätta för högskolor att slå sig samman:

– Ska kvaliteten också i de mindre enheterna hållas uppe handlar det om mer profilering, och ska man profilera sig behöver man samverkan med andra.

På flera håll i landet diskuteras sammanslagning och utvidgade samarbeten mellan universitet och högskolor. I Mälardalen har Örebro universitet och Mälardalens högskola beslutat att skapa en federation, där fler närliggande högskolor kan komma att ansluta sig. Högskolan i Kalmar och Växjö universitet har fattat ett principbeslut att gå samman. Eventuellt kommer också den tekniska högskolan i Blekinge att ingå i det nya universitetet. Högskolan i Gävle förstärker samarbetet med Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet och Umeå universitet planerar utökad samverkan.

– Om sådana här initiativ kommer nerifrån så är vi redo att tillföra reformpengar för att underlätta en sådan process, säger Lars Leijonborg.

Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalens högskola, konstaterar att det är för lite pengar för att finansiera en ny organisation, men att det kan bidra till förberedelsarbetet:

– Och inte minst är det en signal på huruvida utbildningsdepartementets ledning tycker att det här är en intressant väg som vi har slagit in på, säger hon till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA