Regeringen sade upp äldre och sjuka

REGERINGSKANSLIET2011-09-28

Regeringskansliet har sagt upp äldre och sjuka med lång anställningstid, visar SVTs Uppdrag granskning. ST anser att många kan ha blivit felaktigt uppsagda, men bara en har fått ersättning.

När Regeringskansliets förvaltningsavdelning förra året skulle spara 50 miljoner kronor fick alla anställda söka tjänster i den nya organisationen. De 90 medarbetare som inte fick någon tjänst placerades i en omställningsorganisation. Många av dessa fick sedan sluta.

De som intervjuats i programmet ifrågasätter varför just de sades upp, då ett stort antal kolleger hade kortare anställningstid.

Spel med turordningskretsar

Vid myndigheter styrs uppsägningar på grund av arbetsbrist av ett avtal, TurA-S. Det ger arbetsgivaren möjlighet att skapa turordningskretsar som omfattar anställda med »i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter«. Uppdrag granskning anklagar Regeringskansliet för att ha utnyttjat omorganisationen till att göra sig av med fackligt aktiva, handikappade och sjuka, bland annat genom att skapa många kretsar bestående av en enda person – som sedan sagts upp.

ST-avdelningen instämmer med den bild som ges i reportaget.

– Man började titta på individer innan man gjorde kravprofiler för tjänsterna i den nya organisationen, säger den nuvarande avdelningsordföranden Anita Engvoll. Det var ett sofistikerat sätt för arbetsgivaren att plocka ut personer som man ville bli av med: människor med en sjukdomshistoria och sådana som tyckte och tänkte saker och uppfattades som besvärliga. Man flyttar dem till en tjänst som man sedan inte vill ha kvar.

Protest mot kretsindelningen

Arbetsgivaren bestämmer ensam över kretsindelningen. Det facket kan göra är att tvista om uppsägningen och gå till Arbetsdomstolen i efterhand.

ST-avdelningen protesterade mot kretsindelningen genom en markering i förhandlingsprotokollet. Det fick också medlemmarna veta, säger den tidigare avdelningsordföranden Per Hellman, som deltog i förhandlingarna. Alla som placerats i omställningsorganisationen erbjöds också att tala med de lokala förtroendevalda eller en ST-ombudsman.

Lärdomar för facket

Men medlemmarna fick inte tydligt besked om att ST ansåg att i princip alla uppsagda kunde vara utsatta för turordningsbrott.

Det är en viktig lärdom för facket att större vikt behöver läggas vid information till medlemmarna, understryker Anita Engvoll.

– Arbetsgivaren dansade piruetter bland alla regelverk, och folk förstod inte processen.

Bara tre uppsagda ST-medlemmar gick till sina lokala fackliga företrädare och ifrågasatte sin uppsägning. För två av dem bedömde facket att det fanns möjligheter att gå vidare till en tvist, men medlemmarna valde att avstå. En ST-medlem, som vänt sig direkt till förbundet och fått hjälp av en ombudsman, fick ersättning genom en förlikning – cirka 200 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA