Regeringen öppnar för mobilförbud på SiS-hem
Regeringen vill ge Statens institutionsstyrelse, SiS, större möjligheter att begränsa barn och ungas användning av mobiltelefoner och internet vid myndighetens ungdomshem. Syftet är att förhindra att tekniken används för planering av avvikanden eller fritagningar, destruktiva kontakter eller drogbeställningar.
Barn och unga som vårdas vid SiS institutioner befinner ofta i en utsatt situation och riskerar att fara illa om de inte får adekvat vård och behandling, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det ligger enligt regeringen såväl i de ungas som i samhällets intresse att förhindra att de som vårdas i statens regi avviker, upprätthåller destruktiva kontakter eller beställer droger med hjälp av mobiltelefoner eller internet.
”Det är orimligt att ungdomar som placerats på SiS har kunnat använda mobiltelefoner för att planera fritagningar, köpa narkotika eller utnyttjas sexuellt. Det här handlar om ungdomar som behöver bryta med tidigare destruktiva relationer, då måste det också finnas ett anpassat regelverk för det”, framhåller socialminister Lena Hallengren i pressmeddelandet.
Dagens regler ger SiS möjlighet att begränsa ungdomarnas användning av vad som kallas elektroniska kommunikationstjänster, till exempel mobiltelefoner eller internet, under vissa förutsättningar. Också möjligheterna att ta emot besök kan begränsas. Men regelverket har ifrågasatts, konstaterar regeringen. Det uppfattas som svårtillämpat vad gäller träffsäkra och effektiva begränsningar. Eftersom besluten får gälla högst 14 dagar tvingas myndigheten också fatta återkommande beslut.
I utredaren Charlotte Lönnheims uppdrag ingår bland annat att ta ställning till om de nuvarande reglerna är ändamålsenliga eller behöver förändras. Hon ska också lämna förslag till eventuella förändringar i lagar och förordningar. Hon ska också ta ställning till om elektronisk övervakning ska få äga rum inom den vård på institution som sker med stöd av LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. I uppdraget ingår att analysera förslagen utifrån barnets bästa och säkerställa att barnets rättigheter tillgodoses i enlighet med barnkonventionen.
Utredningen ska vara färdig senast 18 maj 2023.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.