Regeringen kräver månadsrapporter

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-04-28

Regeringen kräver redovisning månadsvis från Försäkringskassan. Det framgår av en debattartikel av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

”Med facit i hand har den stora organisationsförändringen som inleddes 2005 varit alltför optimistiskt planlagd och effektiviseringarna och de därmed följande kostnadsbesparingarna har lyst med sin frånvaro”, skriver Cristina Husmark Pehrsson, M, i Svenska Dagbladet.

Socialförsäkringsministern betonar i artikeln att det inte är en misstroendeförklaring mot myndigheten från regeringens sida, att man nu kräver tydligare ekonomisk redovisning. Åläggandet om månadsredovisning är ett sätt för regeringen att bli delaktig i omställningsprocessen inom Försäkringskassan och kan ge kassan en snabbare politisk återkoppling, skriver hon.

Enligt Cristina Husmark Pehrsson har regeringen förstärkt Försäkringskassans ekonomi flera steg de senaste åren, en uppfattning som både Försäkringskassans ekonomichef och ST invänder emot. Myndigheten hade dock inte begärt mer pengar än man fick.

I slutet av förra året visade det sig att det fattades närmare en miljard kronor för att klara verksamhetsåret 2009.

”Eftersom det kan ta tid att förbättra system för budgetuppföljning och styrning kommer regeringen att, tillsammans med Försäkringskassan, på nära håll följa uppbyggnadsprocessen och effekterna av förändringarna. Ett väl fungerande trygghetssystem bygger inte bara på ersättningen i sig, utan även på att människor känner sig trygga och att personalen kan känna arbetsglädje och stolthet i sitt arbete.”

I dag är socialförsäkringsministern kallad till riksdagens konstitutionsutskott för en utfrågning om hanteringen av Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Linda Åberg (ej verifierad) lör, 05/02/2009 - 01:55
Så dags att vakna nu när halva natten har gått! Flertalet problem som Försäkringskassan brottas med idag är ju en del av det beslutsunderlag som socialdemokraterna initierade 2006 med sina kamrater i partiblocket.
Men bespraingarna inom verket görs på fel premisser. Jag har gång på gång i mina insändare påpekat att Försäkringskassan har, precis som landstinget, en alldeles för stor administrativ enhet, chefer och mellanchefer. Där skulle man kunna göra verklig skillnad!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA