Regeringen fortsatt tyst om visstider

ANSTÄLLNINGSSKYDD2014-06-19

På söndag går EU-kommissionens respit ut för åtgärder mot visstidsanställningar i Sverige. Men regeringen har ännu inte lämnat något besked. Samtidigt kräver ST i ett brev en tidsgräns för visstidsjobb i staten, där var fjärde anställd har tillfälligt jobb.

EU-kommissionen driver på för att Sverige ska förbättra skyddet för visstidsanställda. Detta efter en anmälan från TCO 2010 om att de svenska reglerna sedan 2007 tillåter långa kedjor av visstidsjobb under i princip obegränsad tid.

Kommissionen har gett TCO rätt, och krävde redan förra året ändringar i svensk lag för att uppfylla skyddsreglerna i EUs visstidsdirektiv. I april i år kom ett nytt yttrande från EU-kommissionen.

Den svenska regeringen fick där respit till 22 juni, nu på söndag, med att ”vidta de åtgärder som är nödvändiga” för att för att uppfylla kraven i direktivet. Nästa steg för kommissionen kan annars vara att väcka talan mot Sverige i EU-domstolen.

Men regeringen har så här långt inte lämnat något besked. I dag är arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson på ministerrådsmöte i Luxemburg, och hennes pressekreterare Linda Norberg kan inte säga om ett svar till kommissionen kommer under dagen.

Regeringen har hittills hävdat att svensk lag uppfyller EU-direktivet och att missbruk av visstidsanställningar inte är ett stort bekymmer i Sverige. TCO lämnade dock in ett faktaunderlag till kommissionen förra året, en undersökning från Novus som enligt TCO visar att 65 000 personer varit visstidsanställda hos samma arbetsgivare i över fem år.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserar TCOs chefsjurist Samuel Engblom även regeringen för att den inte velat diskutera frågan med arbetsmarknadens parter. ”Oavsett om arbetsmarknadsministern har hetat Sven-Otto Littorin, Hillevi Engström eller Elisabeth Svantesson så har den vägrat. Detta är särskilt anmärkningsvärt då EU-direktivet uttryckligen föreskriver att medlemsstaternas regeringar ska samråda med arbetsmarknadens parter.”

TCO vill se en utredning om skydd mot missbruk av visstidsanställningar. Den utredningen bör inte minst beakta de timanställdas situation och de särskilt tillåtande reglerna för visstidsanställningar på det statliga området, skriver Samuel Engblom.

I staten har var fjärde medarbetare en tillfällig anställning, betydligt fler än i privat sektor. Det framhåller STs ordförande Britta Lejon i ett brev till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Myndigheterna kan anställa både enligt lagen om anställningsskydd, Las, och enligt anställningsförordningen. Det går det att växla mellan dessa båda regelverk och på så sätt upprätthålla tillfälliga anställningsformer extra länge.

”Jag menar att statliga myndigheter borde kunna föregå med gott exempel med trygga jobb eftersom det är en politiskt styrd verksamhet. Det vore rimligt att sätta en övre gräns för hur länge en person kan vara visstidsanställd och jag menar att den sammanlagda tiden borde sättas vid tre år”, skriver Britta Lejon i brevet.

Britta Lejon anser att en insats som skulle minska visstidsanställningarna i staten är att avskaffa anställningsförordningens regler om enstaka kortvariga perioder.

Även TCOs förslag till lösning är att införa ett treårstak för olika former av visstidsanställningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA