Regeringen föreslår ny etikprövningsmyndighet
Regeringen vill skapa en mer enhetlig etikprövning för medicinsk forskning och föreslår en ny myndighet. En av anledningarna är Macchiariniaffären, skriver Dagens Nyheter.
I dag finns sex regionala etikprövningsnämnder som är självständiga. För att få likvärdiga bedömningar i hela landet och undvika jävssituationer vill regeringen ersätta nämnderna med en nationell myndighet. Planen är att organisationen ska vara på plats 1 januari 2019, rapporterar Dagens Nyheter.
Ett skäl till att regeringen lägger förslaget om en ny organisation för etikprövningar är Macchiarini-skandalen, som skakat Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.
”Svenskarna har ett högt förtroende för medicinsk forskning, men vi har sett att det påverkats efter den så kallade Macchiarini-affären. Det är en av Sveriges största forsknings- och sjukvårdsskandaler och det som hände var fruktansvärt. Det är ett väldigt viktigt arbete som måste göras för att säkerställa att vi har god etik och god kvalitet i forskningen. Då måste alla, även vi politiker, se vår del i detta”, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson till Dagens Nyheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.