Regeringen föreslår att de regionala etikprövningsnämnderna avvecklas och ersätts av den nya Etikprövningsmyndigheten. Enligt direktivet från regeringen ska den blivande myndigheten placeras i Uppsala.
Bild: Mostphotos
Regeringen föreslår att de regionala etikprövningsnämnderna avvecklas och ersätts av den nya Etikprövningsmyndigheten. Enligt direktivet från regeringen ska den blivande myndigheten placeras i Uppsala.

Etikprövningsmyndigheten till Uppsala

STATSFÖRVALTNING2017-12-15

Den nya Etikprövningsmyndigheten ska placeras i Uppsala. Det framgår av regeringens direktiv till den utredning som ska ge förslag om den nya myndighet som ska ersätta dagens etikprövningsnämnder.

Sådan forskning som innebär fysiska ingrepp på människor måste i förväg godkännas vid en etikprövning. I dag finns sex självständiga regionala etikprövningsnämnder i landet, men för att göra verksamheten mer effektiv och enhetlig vill regeringen införa en ny central myndighet.

Förslaget innebär att de regionala etikprövningsnämnderna avvecklas och att etikprövningen i stället hanteras av den nya Etikprövningsmyndigheten.

”Människor som ställer upp för forskningen måste känna sig trygga – därför är det viktigt med en enhetlig etikprövning. Genom att placera den nya myndigheten i Uppsala vill vi underlätta samverkan både inom myndigheten och med andra myndigheter, inte minst Läkemedelsverket”, skriver Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Den nya myndigheten ska dock ha verksamhet på sex orter – Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Uppsala och Umeå. I den särskilda utredarens uppdrag ingår att bemanna den nya myndigheten, lämna förslag till instruktion och regleringsbrev, samt se till att myndigheten kan inleda sin verksamhet 1 januari 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA