Regeringen föreslår lättnader i sjukförsäkringen
Efter 180 sjukdagar ska Försäkringskassan bedöma den sjukskrivnes arbetsförmåga mot ett normalt förekommande arbete inom en angiven yrkesgrupp, föreslår regeringen. I dag görs detta gentemot arbetsmarknaden som helhet. Regeringen har också beslutat att omformulera det omdiskuterade uppdraget till Försäkringskassan att minska sjukpenningtalet.
Den som är sjukskriven längre än 180 dagar får i dag sin arbetsförmåga bedömd gentemot normalt förekommande arbeten på hela arbetsmarknaden.
Nu lägger regeringen ett förslag om att ändra på detta, i enlighet med ett förslag i en statlig utredning.
Enligt regeringens förslag ska Försäkringskassan i stället göra motsvarande bedömning av den sjukskrivnes arbetsförmåga mot ett normalt förekommande arbete inom en specifik yrkesgrupp.
”Det här är ett viktigt nästa steg i det pågående förändringsarbetet för en tryggare sjukförsäkring. Förslaget innebär att en hårt kritiserad del av lagstiftningen ändras”, framhåller socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.
Om regeringens förslag går igenom kommer ändringarna att gälla från och med 1 september nästa år.
Regeringen har också beslutat om en förändring i Försäkringskassans regleringsbrev. Det uttalade målet om att sjukpenningtalet ska minska formuleras om. Försäkringskassan ska i stället ha som målsättning att minska sjukpenningtalet på längre sikt, genom tidiga förebyggande insatser och rehabiliteringsinsatser, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.