Regeringen föreslår a-kassa åt fler
I ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
Arbetsförmedlingen redovisade på måndagen de högsta varseltalen någonsin för en enskild månad. 36 800 personer varslades om uppsägning under mars. Under samma period har kommit in uppgifter om att 7 590 personer permitteras. De stora påfrestningarna för arbetsmarknaden av det pågående virusutbrottet föranleder ett fjärde krispaket från regeringen och partierna bakom januariavtalet.
Regeringen föreslår att arbetslöshetsförsäkringen anpassas till den förändrade situationen. Kraven föreslås tillfälligt sänkas både för hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa. Regeringen vill dessutom tillfälligt höja både taket och grundbeloppet i a-kassan. De sex karensdagarna föreslås tas bort tillfälligt, samtidigt som a-kassorna får extra anslag för sin handläggning.
Regeringen vill också höja Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag med 330 miljoner kronor för 2020. Det ökande antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen innebär ytterligare behov av ökade resurser för service till arbetssökande och arbetsgivare samt handläggning av insatser och ersättningar, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Regeringen följer utvecklingen noga och kommer även fortsatt att säkerställa att Arbetsförmedlingen ges förutsättningar att hantera situationen, skriver man.
Regeringen föreslår en förlängning av den tid som en person kan ha en extratjänst, ett nystartsjobb eller ett introduktionsjobb med ytterligare ett år, för de som redan har det. Maxtiden för stöd till start av näringsverksamhet föreslås förlängas från sex till tolv månader. Dessutom föreslås bidrag till kommuner för fler sommarjobb till ungdomar samt medel för gröna jobb för att möjliggöra subventionerad anställning inom främst natur- och skogsvård.
Regeringen vill även att universitet och högskolor ökar antalet platser. Dels föreslås en allmän utbyggnad av antalet platser, dels föreslås fler utbildningsplatser på sommarkurser och basår. Det ska ge arbetslösa möjlighet att läsa in behörighet för att vidareutbilda sig, till exempel inom vårdyrken. Dessutom vill regeringen höja anslagen till distansundervisning vid universitet och högskolor. Också Yrkeshögskolan föreslås få en förstärkning med nya platser, korta kurser och kurspaket samt olika försöksverksamheter för att fler ska kunna ta examen.
”Ett höjt tak i a-kassan är en av TCO:s prioriteringar sedan en lång tid tillbaka. Det minskar kostnaderna för omställningsorganisationerna och fackförbundens inkomstförsäkringar, men det får också stor betydelse för den som inte omfattas av en sån försäkring. Det kan vara skillnaden mellan att kunna bo kvar i huset med familjen under tiden som man söker ett nytt jobb”, kommenterar TCO-ordföranden Therese Svanström regeringens förslag i ett pressmeddelande.
Regeringen kommer att överlämna förslagen till riksdagen i en extra ändringsbudget inom kort samt i den kommande vårändringsbudgeten. Ändringarna blir tillfälliga under 2020. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.