Annons:

Krav på aktivitetsrapporter tas bort

ARBETSMARKNAD2020-03-18

Arbetsförmedlingen tar tillfälligt bort kravet på att arbetssökande ska rapportera om sina jobbsökaraktiviteter till myndigheten. Åtgärden syftar till att minska risken för smittspridning.

Kravet på att arbetssökande ska aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen tas tillfälligt bort, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. Beslutet har fattats för att minska risken för smittspridning av coronaviruset och för att minska arbetsbelastningen på myndigheten. 

”På det här sättet vill vi minska risken för smittspridning eftersom frågor om aktivitetsrapporteringen gör att många kommer till våra kundtorg (spontanbesök) och avlasta verksamheten i det här utsatta läget. Vi hoppas också att det här kan minska den oro som finns hos många arbetssökande kring ersättning”, kommenterar Stefan Popovic, chef på Arbetsförmedlingens avdelning Kundsupport och ersättning, beslutet i pressmeddelandet.

Enligt reglerna ska arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen varje månad lämna in en aktivitetsrapport och redovisa sökta jobb och andra aktiviteter. Det är en förutsättning för att få ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan. Beslutet innebär att Arbetsförmedlingen tillfälligt tar bort det kravet.

”Det här innebär att de arbetssökande tillfälligt inte behöver aktivitetsrapportera för att få sin ersättning. Vi har haft dialog med Sveriges a-kassor och andra berörda myndigheter som är införstådda med den här förändringen”, berättar Stefan Popovic.

Beslutet gäller till att börja med fram till 14 juli, men kan förlängas vid behov.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA