Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven vid pressträffen.
Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven vid pressträffen.

Regeringen föreslår höjt tak i sjukförsäkringen

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2021-09-08

Regeringen föreslår att taket i sjukförsäkringen höjs från 8 till 10 prisbasbelopp från 1 januari 2022, enligt ett pressmeddelande. Regeringen föreslår även att tidsgränserna i rehabiliteringskedjan förlängs.

Det nuvarande taket i sjukförsäkringen är 8 prisbasbelopp. I regeringens kommande höstbudget för 2022 föreslås att taket den 1 januari ska höjas till 10 prisbasbelopp, vilket med dagens nivå på prisbasbeloppet motsvarar 476 000 kronor.

Den som blir sjuk får knappt 80 procent av sin lön i sjukpenning, men inkomster över taket ger inte högre ersättning. Den föreslagna höjningen av taket för den sjukpenninggrundande inkomsten till 10 prisbasbelopp motsvarar med 2022 års nivå på prisbasbeloppet en månadslön på 40 250 kronor.

Enligt regeringens pressmeddelande kommer 246 000 arbetstagare beröras av höjningen.

Regeringen vill också ändra reglerna i den så kallade rehabiliteringskedjan. Den som är långtidssjuk och får vård och behandling ska kunna få sjukpenning även efter dag 365 i rehabiliteringskedjan om det är tydligt att personen kan börja jobba innan det gått 550 dagar av sjukskrivning. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 februari 2022.

Regeringen föreslår även att den som får sjukpenning på deltid ska kunna beviljas en annan förläggning av arbetstiden, i stället för att den minskas med lika mycket varje dag. Även denna nya regel föreslås träda i kraft 1 februari 2022.

Ytterligare en regeländring i sjukförsäkringen från 1 februari nästa år som regeringen nu föreslår gäller personer som har en anställning och som uppnått åldern för inkomstpension, vilket i dag är 62 år. För dessa ersätts enligt regeringens förslag prövningen av den sjukskrivnes arbetsförmåga mot på arbetsmarknaden förekommande arbete vid dag 181 med en prövning mot arbete på den nuvarande arbetsplatsen. I pressmeddelandet skriver regeringen att det inte är meningsfullt med en lång omställningsperiod för den som är nära pension. Regeln föreslås gäller för de som har anställning Lagändringen föreslås träda i kraft 1 februari 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA