Regeringen bygger om Ams

RIKSDAGEN2006-10-06

Ams ska reformeras från grunden, sa nye statsministern Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring. Den nya regeringen vill också ha en samlad lag mot diskriminering och motverka osakliga löneskillnader i offentlig sektor.

Innehållet i regeringsförklaringen bestod till största delen av de ställningstaganden som Alliansen uttryckt i valrörelsen och i riksdagsmotioner.

Vad gäller Ams upprepade Fredrik Reinfeldt att arbetsförmedlingen ska syssla mer med så kallad matchning och att fler privata aktörer ska in på marknaden för förmedling och utbildning. Resurserna till arbetsmarknadspolitiken ska krympas. Friåret avvecklas och plusjobben fasas ut, samtidigt som man utlovar förslag om ”nystartsjobb” och sänkta arbetsgivaravgifter för unga och i tjänstesektorn.

De borgerliga partierna sa i sin gemensamma budgetmotion i våras att de vill starta en avveckling av Integrationsverket. Detta nämns inte i regeringsförklaringen, men den uttalar att det inte behövs någon ”särpolitik” för invandrare utöver för den första tiden i Sverige.

Regeringsförklaringen pekar inte heller ut någon annan statlig myndighet som aktuell för avveckling. Däremot aviseras en ny myndighet. Den ska granska kvaliteten i sjukvård och äldreomsorg.

Regeringen kommer att genomföra ett utredningsförslag att slå samman alla statliga ombudsmän till en gemensam ombudsmannaorganisation, och skapa en samlad lag mot diskriminering.

På rättsväsendets område deklarerade Reinfeldt bland annat att buggning bör tillåtas och att påföljdssystemet ska ändras. Regeringen vill att påföljderna oftare än i dag ska ligga i den övre delen av straffskalan.

När det gäller högskolan säger sig regeringen vilja satsa på kvalitativ snarare än kvantitativ utveckling. De ekonomiska ramarna för forskning ökas, och mer av resurserna ska fördelas via fakultetsanslag ”till framstående forskningsmiljöer”. En särskild satsning görs på klimatrelaterad forskning och utveckling.

Enligt regeringsdeklarationen ska styrelserna för högskolor och universitet avpolitiseras.

En fråga som ofta diskuterades under valkampanjen var hur regeringen utnämner höga chefer i staten. De borgerliga partierna vill göra utnämningsprocessen öppnare, och Fredrik Reinfeldt bekräftade att en reform är att vänta. Utgångspunkten ska vara regeringsformens stadgande att statliga utnämningar bara ska grundas på sakliga skäl, såsom förtjänst och skicklighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA