Regeringen bör motivera statligt ägande
Staten äger ett femtiotal bolag som tillsammans värderas till cirka 430 miljarder kronor. Efter en granskning kräver Riksrevisionen att regeringen redovisar varför staten ska äga alla dessa bolag.
Regeringen gör inte tillräckligt för att säkerställa att motiven till ägandet är aktuella och tydligt formulerade för alla statligt ägda bolag, anser Riksrevisionen. Myndigheten hänvisar till riksdagens beslut att staten bara ska äga bolag om det är motiverat också av andra skäl än att skapa ekonomiskt värde.
”Regeringen har inte redovisat motiv till varför staten äger enskilda bolag. Inaktuella och otydliga motiv kan leda till att kapital som kunde ha använts för andra ändamål binds upp i onödan och försämrar förutsättningarna för en effektiv styrning av bolagen”, skriver riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande.
Det förekommer att regeringen gör bedömningar av aktualiteteten i enskilda innehav och agerar utifrån dessa, konstaterar Riksrevisionen. Men det görs inte för alla bolag och det sker inte inte återkommande eller systematiskt. Den senaste genomgången av samtliga bolag genomfördes av en extern konsult på regeringens uppdrag 2011. För åtta bolag bedömdes då att det inte fanns entydiga skäl till fortsatt statligt ägande utifrån riksdagens kriterier. Enligt Riksrevisionen är den bedömningen fortfarande aktuell och det finns skäl att överväga det statliga ägandet av ytterligare fem bolag.
Bolag staten kan sälja
Riksrevisionen pekar i sin rapport till regeringen ut 13 bolag som myndigheten anser finns skäl att överväga om staten fortsatt ska vara ägare i:
- Apoteket
- Apoteksgruppen
- Bilprovningen
- Dom Shvetsii
- Lernia
- Metria
- Orio
- SAS
- SBAB
- Svenska Skeppshypotekskassan
- Swedesurvey
- Telia Company
- Teracom
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.