Regeringen backar om sjukersättning

SJUKPENG2008-02-11

Regeringen backar från det kritiserade förslaget om ett tak för den ersättning långtidssjuka kan få från privata och kollektivavtalade försäkringar. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt på måndagen.

- Regeringen kommer inte att genomföra den här takbegränsningen i sjukförsäkringen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

Förslaget att ingen efter ett års sjukskrivning ska kunna få mer än 75 procent i sjukpenning, även om man har en försäkring eller ett avtal som skulle gett mer, nämndes först i budgetpropositionen hösten 2007. Förslaget, som bland annat skulle berört en grupp ST-medlemmar, mötte snabbt häftig kritik från bland annat fackligt håll.

När remissvaren på förslaget nu kommit in står det klart att förslaget också sågats av en mängd andra instanser. Kritiken har kommit från Försäkringskassan, Svenska ILO-kommittén, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarverket. Också bland borgerliga riksdagsledamöter har det funnits kritiska röster.

Fredrik Reinfeldt förklarade på måndagen för TT att regeringen varit orolig för att arbetsmarknadsens parter skulle skapa försäkringar ”som tar bort en del av de jobbskapande åtgärder som är syftet med våra förändringar”, men att han nu litar på att parterna tar ansvar för att försäkringarna inte motverkar regeringens politik.

TCOs ordförande Sture Nordh välkomnar i en kommentar regeringens reträtt. Han hoppas nu på att regeringen ska lyssna på organisationens kritik även mot andra förslag på sjukförsäkringsområdet:

- Många av de konsekvenser som TCO och andra pekat på riskerar att få långsiktigt negativa konsekvenser framför allt för de enskilda individer som kommer att drabbas. Riktigt allvarligt är förslaget om att försämra anställningstryggheten och urholka arbetsrätten för dem med ohälsa, säger Sture Nordh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA