Regeringen backar om hälsoväxling
Regeringen drar tillbaka det kritiserade förslaget om hälsoväxling till förmån för parternas egna lösningar. STs ordförande Britta Lejon välkomnar beslutet.
För att möta de ökande sjuktalen i landet lade regeringen i våras fram ett förslag om hälsoväxling. Förslaget innebar att arbetsgivarna skulle betala 25 procent av sjukpenningkostnaderna för anställda som varit sjukskrivna i mer än 90 dagar. För att göra effekterna kostnadsneutrala för arbetsgivarna skulle arbetsgivaravgiften sänkas med 0,16 procentenheter. Förslaget har mötts av kritik från både arbetsgivare och fackliga organisationer.
Nu har parterna på arbetsmarknaden tagit fram egna lösningar för att motverka de ökande sjukskrivningarna. Därför drar regeringen tillbaka sitt förslag.
”Parterna har presenterat genomarbetade avsiktsförklaringar med tydliga åtgärder för friskare arbetsplatser. Det här är den svenska modellen när den fungerar som bäst”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande.
ST-ordföranden Britta Lejon tycker att det är bra att regeringen drar tillbaka förslaget, som enligt ST riskerade att slå mot de sjuka och de med diagnoser som skulle få ännu svårare att få ett jobb:
”Våra gemensamma förslag från fack och arbetsgivare med förebyggande arbetsmiljöinsatser och för att motverka sjukskrivningar är dessutom bättre”, säger Britta Lejon i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.