Lagstiftning hotar om parterna inte enas
Regeringen har föreslagit en särskild avgift för arbetsgivare med långtidssjukskrivna. Det ogillas av arbetsmarknadens parter som i dagarna träffas för att ta fram förslag på alternativa åtgärder.
– Jag är övertygad om att våra förslag kan få ned sjuktalen, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Regeringen vill införa en särskild sjukförsäkringsavgift där arbetsgivarna ska betala 25 procent av kostnaderna för anställda vars sjukskrivning överskrider 90 dagar. Syftet är att tvinga arbetsgivarna att ta ett större ansvar för att sjukskrivningarna ökar.
Förslaget gillas inte av arbetsmarknadens parter, som bland annat fört fram att det kan leda till att tidigare sjuka och funktionsnedsatta kan få svårare att få jobb.
Regeringen har dock lovat att dra tillbaka förslaget om fack och arbetsgivare tillsammans kan ta fram andra åtgärder som får ned sjuktalen.
I dagarna fortsätter därför parterna sina diskussioner om vad de kan göra. På det statliga området förs diskussionerna mellan Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår och Arbetsgivarverket.
– Inom OFR har vi en hög ambition och jag hoppas att vi kan komma fram till en överenskommelse med Arbetsgivarverket, säger Åsa Erba Stenhammar, som också är förhandlingsledare för OFR.
Hon säger att alla förutsättningar finns för att driva frågorna inom Partsrådet, en ideell förening vars medlemmar är Arbetsgivarverket, OFR, Saco och Seko.
– Dessutom har en av OFRs viktigaste frågor under de senaste åren handlat om att skapa ett mer hållbart arbetsliv. Därför är vi rätt väl förberedda med tänkbara åtgärder, även om vi har haft väldigt kort tid på oss.
Ett av OFRs förslag för att förebygga sjukskrivningar är att fortsätta och utöka satsningen på arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud, som pågått sedan 2013. Även tidiga insatser från Trygghetsstiftelsen är viktiga, menar Åsa Erba Stenhammar.
– Då handlar det om kompetensförstärkning och större möjligheter till tjänstledighet för att prova annat arbete.
Hon betonar också chefernas betydelse.
– Vi behöver veta mer om och se över hur många anställda varje chef har för att se om de ens har förutsättningarna för att vara en bra och närvarande chef. Det är också viktigt att chefer har god kunskap om arbetsmiljöfrågor och känner till vikten av att rehabilitering startar tidigt.
I de pågående avtalsförhandlingarna har ST även fört fram att det behövs ett centralt stöd för hur den nya arbetsmiljöföreskriften om psykosocial arbetsmiljö ska följas och användas.
Att rehabiliteringskedjan behöver förbättras är självklart, tycker Åsa Erba Stenhammar.
– Vi kan behöva speciella processledare som stöttar upp de aktörer och myndigheter som ingår i rehabiliteringskedjan. En annan spännande idé är att införa arbetsmiljöcoacher eller liknande för att ge extra stöd till de myndigheter som är särskilt drabbade av sjukskrivningar.
I slutet av arbetslivet kan det vara svårt att jobba heltid i högt tempo. OFR föreslår därför att arbetsgivarna ska öka avsättningarna till flexpension så att äldre i stället för att vara heltidssjuka kan få ekonomisk möjlighet att vara deltidspensionärer.
Åsa Erba Stenhammar är noga med att poängtera att parterna inte ska uppfinna hjulet på nytt eller agera utan kunskap. Enligt henne finns det skäl att närmare analysera utfallet av den partsgemensamma insatsen ”Satsa friskt”, som drivits av Partsrådet.
– Parterna borde också öka kunskapen om sjukskrivningar i staten genom att ta fram bättre statistik och utreda om det finns några specifika sjukskrivningsorsaker i staten.
På fredag ska organisationerna träffa regeringen för att ge en avsiktsförklaring.
ST ingår i OFR
Den del av Offentliganställdas förhandlingsråd som ST ingår i förkortas OFR/S,P,O. S, P, O står för statstjänstemän, poliser och officerare. För enkelhetens skull används OFR som förkortning i texten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.